Balaton ohrozujú invazívne druhy. Tropické ryby sú veľkým problémom

Balaton ohrozujú invazívne druhy. Tropické ryby sú veľkým problémom
Dominik Cenkner

Invazívne druhy sú problémom aj vo vodnom ekosystéme. Príkladom toho je aj maďarský Balaton. Tropické ryby predstavujú veľký problém.

V Hévízskom kanáli je vďaka značnej výdatnosti napájacích zdrojov veľmi rýchlo, v priebehu niekoľkých dní, úplne nahradená voda z jazera Hévíz. Voda z jazera vyteká 10-12 m širokým kanálom a po prejdení 13 km vteká do rieky Zala.

Teplá voda vychádzajúca z jazera Hévíz vytvára v kanáli životné podmienky, ktoré sú jedinečné v Maďarsku aj v celej Európe. Rastlinnú flóru pripomínajúcu tropické rieky dopĺňa mimoriadne bohatá rybia fauna, vďaka čomu je prieplav obľúbeným cieľom rybárov a milovníkov prírody v tejto oblasti.

 

Invazívne druhy Balaton ohrozujú

Práve v tomto bode nastáva problém. Tečúca voda zostáva teplá dva až tri kilometre od jazera, a tak si v nej spokojne žijú tropické ryby, ktoré by v chladných domácich vodách uhynuli.

To zneužívajú akvaristi, ktorí do vody vypúšťajú tropické druhy rýb. Tie však do tamojšieho ekosystému nepatria a spôsobujú preto škody. Invazívne druhy požierajú domáce ryby, čím sa ich populácia znižuje.

Na problém reagujú zodpovedné inštitúty. Vo februári pracovníci Národného parku Balaton-felvidéki (BfNPI) ulovili veľké invázne, tropické okrasné ryby a potom zaviedli pôvodné dravce, šťuky.

 

Biologická selekcia sa po roku opätovne preskúma. Pokiaľ sa však nezlepší správanie ľudí, ktorí do vody vypúšťajú ryby, ktoré tam nepatria, nezlepší sa ani situácia na Balatone.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Zajtra
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Štvrtok
Jasno
15 °C / -4 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
16 °C / -4 °C
Aurel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd