Baktérie na ISS zmutovali. Toto ešte vedci nikdy nezažili

Baktérie na ISS zmutovali. Toto ešte vedci nikdy nezažili
Veronika Sádovská

Baktérie na Medzinárodnej vesmírnej stanici zmutovali na niečo, čo sa na Zemi ešte neobjavilo. Astronautom to môže spôsobiť problémy a vedci tento fenomén podrobne preskúmajú.

Za posledných 75 rokov ľudstvo vyslalo do vesmíru tisíce vecí, či už sú to rakety, satelity, ovocné mušky alebo čokoľvek iné. So všetkými týmito vecami, ktoré sa rútia von z našej atmosféry, nikdy skutočne nepomyslíte na baktérie na nich - a musí tam byť veľa baktérií, ktoré sme vyviezli do vesmíru. Len minulý rok bolo do vesmíru vypustených 2 644 objektov.

Zatiaľ čo väčšina baktérií je neškodná, niektoré môžu byť nebezpečné. Jeden takýto typ, ktorý môže spôsobiť vážne ochorenie, je Enterobacter bugandensis. Objavili ho na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) v roku 2018.

 

Baktérie vo vesmíre mutujú iným spôsobom ako na Zemi

V tom čase bolo hlásených iba päť kmeňov baktérií, ktoré sa podľa predchádzajúcich štúdií spájali so „závažnou klinickou infekciou“, ale po ďalšom skúmaní bolo objavených ďalších osem kmeňov baktérií odolných voči viacerým liekom.

Samozrejme, mikróby a baktérie, ktoré sú v rovnakom priestore ako astronauti, sú životne dôležité pre ich pohodu a zdravie, takže keď je na palube nebezpečná baktéria, ktorá potom začne mutovať, začínajú mať obavy.

Napriek tomu, že ISS je opísaná ako „vysoko kontrolované prostredie charakterizované mikrogravitáciou, zvýšenými hladinami CO2 a zvýšeným slnečným žiarením“, tieto mikroorganizmy stále dokázali prežiť. V skutočnosti sa predpokladá, že niektoré mikroorganizmy vystavené mikrogravitácii „môžu získať rezistenciu na antibiotiká a zvýšenú virulenciu prostredníctvom rýchlych mutácií a horizontálneho prenosu génov“.

 

Táto baktéria sa odlíšila od tých na Zemi

O Enterobacter bugandensis sa hovorí, že našiel „dieru“ na ISS a odlíšil sa od svojich pozemských náprotivkov. Podľa štúdie zverejnenej v marci tohto roku je táto baktéria oportúnnym patogénom. To znamená, že u človeka spôsobí ochorenie iba vtedy, ak už s chorobou bojuje alebo má oslabený imunitný systém z iných dôvodov.

To sa práve deje u astronautov, ktorí sú vo vesmíre dlhší čas. V dôsledku zmeny gravitácií a síl, ktoré na nich pôsobia, je ich imunitný systém oslabený, pretože telo sa prispôsobuje novým podmienkam. V záujme zdravia astronautov je dôležité, aby vedci vedeli, ako môžu baktérie mutovať, keď sú vo vesmíre.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Zajtra
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd