Babie leto prináša nezvyčajne vysoké teploty. Bude však čoskoro prerušené búrkami a zrážkami

Peter Minárik

Babie leto prináša na naše územie po rozpustení ranných hmiel slnečné a teplé počasie. To však bude počas nadchádzajúcich dní prerušené prechodom studeného frontu. Treba počítať s ochladením a s možnými búrkami, ale výdatnejšie zrážky sa neočakávajú. Tohtoročný september však skončí doteraz najteplejší v histórii Slovenska.

Slovensko zažíva veľmi teplé počasie, ktoré je na súčasnú ročnú dobu naozaj nezvyčajné. Teploty, ktoré zaznamenávame na našom území sú v porovnaní s dlhodobým normálom o 6 až 9 °C vyššie, ako je bežné.

Maximálne teploty v intervale +22 až +28 °C nás čakajú do konca tohto pracovného týždňa a potom príde k výraznej zmene.

Babie leto naruší studený front

Počasie na Slovensku už niekoľko dní ovplyvňuje tlaková výš, ktorá má svoj stred nad východnou Európou a po jej zadnej strane prúdi do našej oblasti od juhu teplý vzduch, ktorý prináša nezvyčajne vysoké teploty.

Takéto veľmi teplé počasie nás čaká ešte vo štvrtok a v piatok. Zrážky nehrozia a počas celého dňa bude po rozpustení ranných hmiel slnečno a teplo.

V priebehu soboty sa však počasie na našom území začne meniť. Postará sa o to studený front, ktorý začne v sobotu počas dňa postupovať cez naše územie od západu. Tento studený front prinesie na Slovensko prehánky a občasný dážď, ale vyskytovať sa môžu aj búrky.

Zrážky by však nemali byť príliš výrazné a prechod studeného frontu spozorujeme predovšetkým na teplotách. Tie sa počas víkendu znížia zhruba o 5-6 °C.

Od pondelka slnečno a opäť teplo

Studený front bude ešte v sobotu večer opúšťať naše územie a od západu sa začne nasúvať nad naše územie ďalšia tlaková výš, ktorá prinesie od nedele na naše územie ďalšiu vlnu slnečného a teplého počasia.

Teploty už nebudú také vysoké, ako máme teraz, ale maximá sa budú stále pohybovať od +18 do +26 °C, čo je na začiatok októbra nezvyčajne veľa.

September 2023 priniesol na Slovensku vlnu mimoriadne teplého počasia a už z predbežného vyhodnotenia je jasné, že tohtoročný september bude najteplejší v histórii meraní na Slovensku. Október začne v podobnom duchu a ochladzovať sa bude postupne. Vývoj na ďalšie dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
17 °C / 4 °C
Stela
Zajtra
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
18 °C / 8 °C
Brigita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd