August končí, no teploty sú naďalej pekelné. Prečo je stále tak horúco?

August končí, no teploty sú naďalej pekelné. Prečo je stále tak horúco?
Veronika Salayová

Máme pred sebou posledný augustový deň a o slovo sa nám v nedeľu hlási prvý jesenný mesiac v roku − september. Letné počasie sa však nikam nezberá, práve naopak. Zdá sa, že leto je naďalej v plnom prúde. 

Máme pred sebou víkend, ktorý nám prináša prelom mesiacov. Lúči sa s nami posledný letný mesiac a o slovo sa hlási jesenný september. Aj keď v nedeľu začína meteorologická jeseň, počasie je naďalej letné.

Aj keď v tomto prípade by sme mohli smelo povedať, že teploty sú priam supertropické. Aj dnes bola pokorená hranica +35 °C, ktorý zaznamenali v Hurbanove a v Mužli na juhu Slovenska.

V tomto pekelnom móde budeme na Slovensku pokračovať aj cez víkend, a to nie je všetko. Teploty budú v sobotu a v nedeľu presahovať +30 °C a v južných okresoch budú atakovať hranicu až +35 °C.

 


Tak ako každý deň, aj cez víkend bude lokálne búrlivo. Búrky „z tepla“ sa budú tvoriť najmä v okolí našich hôr a budú prevažne slabšie, no prinesú aspoň ako-také osvieženie. Pri búrkach môže napršať do 20 mm zrážok. 

Prečo je stále na Slovensku tak horúco?

Horúčavy teda na Slovensku pokračujú a treba sa pripraviť na ďalší tropický víkend. Prečo je tomu tak a dokedy bude ešte takto horúco? 

Naša oblasť sa stále nachádza vo veľmi teplom vzduchu v nevýraznom poli relatívne vyššieho tlaku, a takto to zostane aj ďalšie dni, a to aj v septembri.

Horúčavy tak nepoľavia a jesenné ochladenie sa zatiaľ nechystá, a to minimálne do prvej septembrovej dekády. Je však veľmi pravdepodobné, že toto bude posledná vlna horúčav na Slovensku. 

Teploty sú v priemere aj o viac ako 10 °C vyššie, než je na aktuálny dátum normálne. Ide o výraznú teplotnú anomáliu, no druhá polovica septembra by už takéto extrémne anomálie priniesť nemala a teploty by mali pozvoľna klesať pod hranicu +25 °C.

 

Numerické modely avizujú, že približne do 10. septembra budú teploty na letných hodnotách a následne by sa teploty mali dostať už pod letnú hranicu. Presnú septembrovú predpoveď však budeme ešte spresňovať v ďalších článkoch. 

Vývoj teplôt na Slovensku až na 30 dní si môžete pozrieť v našej predpovedi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd