Astronómovia objavili novú planétu, ktorá nie je od nás príliš ďaleko

Astronómovia objavili novú planétu, ktorá nie je od nás príliš ďaleko
Veronika Sádovská

Vedci potvrdili objav planéty v tesnej blízkosti slnečnej sústavy. Nebeské teleso má hmotnosť rovnajúcu sa minimálne polovici hmotnosti Venuše a rok na ňom trvá len niekoľko našich dní.

Slnko má niekoľko blízkych susedov. Jedným z nich je trojitý systém Alpha Centauri vzdialený od Zeme viac ako štyri svetelné roky. Najbližšia jediná hviezda je však Barnardova hviezda, ktorá sa nachádza šesť svetelných rokov od nášho kúta vesmíru.

Táto blízkosť prinútila vedcov sa naň už nejaký čas pozerať a hľadať svety podobné Zemi, ktoré okolo neho obiehajú. Článok publikovaný v časopise "Astronomy & Astrophysics" našiel dôkaz, že najmenej jedna podobná planéta obieha okolo tejto hviezdy.

 

Malý, ale horúci svet

Objav je výsledkom päťročného pozorovania uskutočneného pomocou ďalekohľadu Very Large Telescope (VLT) na observatóriu Paranal v Čile. Tím hľadal planéty v obývateľnej zóne Barnardovej hviezdy, teda v oblasti, kde môže na povrchu planéty existovať voda v tekutom stave.

Náš „sused“ je svetločervený trpaslík, čo uľahčuje jeho hľadanie. Hiezda je chladná, takže jej obývateľná zóna je bližšie, potenciálna planéta má teda krátku obežnú dobu. Druhou výhodou je nízka hmotnosť hviezdy a väčší podiel hmotnosti planéty k hviezde, vďaka tomu je možné ľahšie odhaliť gravitačné interakcie.

Barnard b, ako bola novoobjavená planéta pomenovaná, obieha dvadsaťkrát bližšie k Barnardovej hviezde ako Merkúr okolo Slnka. Rok na tomto svete trvá len 3,15 nášho dňa a jeho povrchová teplota je asi +125 °C. Bohužiaľ je príliš horúca na to, aby udržala vodu v tekutom stave na povrchu planéty. Tento nový svet má hmotnosť približne 37 % hmotnosti Zeme, čiže približne polovicu hmotnosti Venuše a trojnásobok hmotnosti Marsu.

„Barnard b je jednou z najmenej pevných známych exoplanét a jednou z mála známych s hmotnosťou menšou ako Zem,“ vysvetlil hlavný autor štúdie Jonay Gonzalez Hernandez z Inštitútu astrofyziky Kanárskych ostrovov. „Je však príliš blízko hostiteľskej hviezdy na to, aby bola v obývateľnej zóne. Aj keď vezmeme do úvahy, že hviezda je asi o 2500 stupňov chladnejšia ako Slnko, je príliš horúca na to, aby udržala tekutú vodu na povrchu.“

 

Ďalšie planéty na dohľad

Výskumníkom sa podarilo potvrdiť existenciu jednej planéty, no našli aj stopy naznačujúce existenciu troch ďalších planét obiehajúcich okolo tej istej hviezdy. Tieto nebeské telesá však vyžadujú dodatočné pozorovania, aby sa ich existencia považovala za potvrdenú. 

„Mali by sme pokračovať v pozorovaní hviezdy, aby sme potvrdili existenciu ďalších potenciálnych planét,“ vysvetlil Alejandro Suarez Mascareno z Inštitútu astrofyziky Kanárskych ostrovov, spoluautor štúdie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Zajtra
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
18 °C / 8 °C
Brigita
Streda
Skoro jasno
19 °C / 9 °C
Dionýz
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd