Astronomická jeseň klope na dvere. Víkend prinesie ideálny čas, po ňom príde zmena

Astronomická jeseň klope na dvere. Víkend prinesie ideálny čas, po ňom príde zmena
Veronika Salayová

Tieto slnečné a teplé dni si treba užiť naplno. Astronomická jeseň totiž klope na dvere a príjemné počasie už nepotrvá dlho. Víkend však sľubuje priam ideálne počasie. 

Jeseň je obdobie spojené s ochladzovaním, skracovaním dní a častými hmlami. Zároveň končí vegetačné obdobie, kedy začína fenologická jeseň, ktorá má niekoľko fáz.

Práve teraz prebieha začiatok fenologickej jesene, čo je obdobie zberu plodov, ako sú slivky a hrušky. Nasleduje úplná jeseň, kedy padajú žalude a gaštany, a poslednou fázou je neskorá jeseň, kedy opadávajú listy zo stromov.

V nedeľu 22. septembra začne astronomická jeseň, a to presne o 14:43 h, kedy nastane jesenná rovnodennosť. V tento deň bude denná a nočná časť rovnako dlhá a následne sa budú dni za denného svitu už len skracovať, a to až do zimného slnovratu. 

 

Počasie bude cez víkend veľmi príjemné

Počasie na našom území začína ovplyvňovať rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá sa zvýrazňuje nad severnou Európou. Táto tlaková výš bude počasie v celej Európe ovplyvňovať až do nedele a prinesie tak stabilné a pokojné počasie. 

Na našom území až do pondelka očakávajte prevažne jasné počasie, no pozor na ranné hmly. V priebehu dňa slnečné lúče ohrejú vzduch natoľko, že sa môžu teploty dostať až k letnej hranici +25 °C.

Následne sa bude v pondelok počasie v západnej Európe zhoršovať a dorazí búrlivé počasie. Čo sa týka Slovenska, tak v utorok sa postupne od západu na našom území rozprší a aj na západe sa môžu v tento deň objaviť búrky, ktoré prekazia sériu pekných letných dní. 

 

Tip na víkend

Keďže víkend bude krásny, máme pre vás jeden tip. Jedným z krásnych zážitkov jesene je pozorovanie zodiakálneho svetla, ktoré je najlepšie viditeľné pred začiatkom ranného súmraku na jasnej oblohe. Toto svetlo vzniká odrazom slnečného svetla od kozmického prachu v slnečnej sústave. 

Na Slovensku je zodiakálne svetlo najlepšie pozorovateľné v oblastiach s nízkou úrovňou svetelného znečistenia, t. j.  ideálne na horách alebo vyššie položených oblastiach. Víkend bude na to ako stvorený a pri troche šťastia môžete zodiakálne svetlo uvidieť aj na vlastné oči. 

V priebehu nasledujúceho týždňa by malo na naše územie nastúpiť sychravé a postupne aj chladnejšie počasie. Vývoj až na 30 dní nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd