Astronauti zachytili hurikán Milton z vesmíru. Jeho veľkosť je dychberúca

Ema Bazhaykin

Hurikán Milton, pred ktorým z Floridy utiekli tisíce obyvateľov, sa neodvratne rúti k pobrežiu, kam dorazí už v priebehu niekoľkých hodín. Hrôzostrašný pohľad naň sa naskytol aj posádke na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Obrovskú silu hurikánu Milton, aktuálne 4. kategórie, ktorý by mal na pobrežie Floridy dopadnúť v priebehu stredy a štvrtku, sa na unikátnych záberoch podarilo zachytiť z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

Niekoľko uhlov hurikánu bolo zachytených kamerami pripojenými k samotnej vesmírnej stanici, ako aj z kapsuly Endeavour Crew Dragon spoločnosti SpaceX, ktorá je v súčasnosti pripojená k ISS.

Externé kamery na Medzinárodnej vesmírnej stanici zachytili nové pohľady na hurikán Milton o 9:37 hodine EDT 8. októbra, keď sa rútil cez Mexický záliv a smeroval k Tampe na Floride.

Od 8:00 hodiny ráno dosahoval vietor rýchlosť 233 km/h a po ceste k západnému pobrežiu Floridy ešte zosilnel.

Hurikán trápi aj astronautov

Hoci búrka spôsobí katastrofu najmä pri dopade na pevninu, menšie problémy predstavuje aj pre astronautov na palube ISS. 

 

Vesmírna stanica, ktorá je v súčasnosti preplnená po problémoch s kozmickou loďou Boeing Starliner, po ktorej astronauti Suni Williams a Butch Wilmore uviazli na palube, mala tento týždeň poslať dvoch členov posádky späť na Zem.

Keďže ale dole zúri búrka, NASA musela opäť odložiť návrat posádky SpaceX Crew-8.

NASA a SpaceX sa teraz chystajú najskôr v nedeľu 13. októbra o 3:05 EDT na odpojenie misie Crew-8 od Medzinárodnej vesmírnej stanice z dôvodu poveternostných podmienok a potenciálnych dopadov hurikánu Milton cez polostrov Florida.

 

„Manažéri misií pokračujú v monitorovaní podmienok, pričom ďalší brífing o počasí je naplánovaný na piatok 11. októbra o 11:00 h,“ vyjadrila sa k situácii agentúra.

Astronauti NASA Matthew Dominick, Michael Barratt, Jeanette Epps a ruský kozmonaut Alexander Grebenkin si tak budú musieť na návrat na Zem ešte chvíľu počkať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Zajtra
Občasný dážď
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Sobota
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd