Arktický vzduch nateká čoraz výraznejšie. Komplikuje aj dopravu

Arktický vzduch nateká čoraz výraznejšie. Komplikuje aj dopravu
Dominik Cenkner

Na Slovensku už aktuálne pociťujeme príliv chladného, pôvodom až arktického vzduchu. Aj keď už v popoludňajších hodinách výraznejšie nesneží, ochladenie predsa len spôsobuje problémy v doprave. 

Počasie u nás v nedeľu ráno ešte stále ovplyvňovalo frontálne rozhranie, ktoré najmä v priebehu soboty prinieslo na naše územie početné zrážky. Toto rozhranie sa však pomaly presunulo ďalej na juhovýchod pričom medzi rozsiahlou tlakovou nížou so stredom nad Jadranským morom a tlakovou výšou nad severnou Európou k nám začal prúdiť od severovýchodu studený, pôvodom arktický vzduch.

Jeho vplyv pociťujeme na výraznom poklese teplôt. Dopomáha k tomu aj veľmi silný vietor.

Po 13. hodine sa teploty na našom území pohybujú v rozmedzí od -5 °C v Poprade, až po +7 °C v Dudinciach. Teplejšia vzduchová hmota už ostáva len v závetrí pohorí v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji a na krajnom východe Slovenska.

Aj na pocit je chladno

Najnižšia teplota je na Orave a Spiši, miestami -5 až -7 °C, no na pocit je výrazne chladnejšie aj inde kvôli vetru. Napr. pocitová teplota pod -7 °C je aj na krajnom západe, v Košickej kotline či západnej časti Východoslovenskej nížiny.

V priebehu nasledujúcich hodín sa ochladí ešte viac. Zosilnie aj vietor. 

Ten bude v Košickom kraji a na hornom Horehroní dosahovať nárazy ojedinele až okolo 90 km/h. Diať sa tak bude postupne aj pri silnejšom mraze, takže na pocit bude veľmi chladno. Dajte si preto pozor na omrzliny.

Popoludňajšie teploty na Slovensku, zdroj: imeteo.sk
Popoludňajšie teploty na Slovensku, zdroj: imeteo.sk

Arktický vzduch spôsobuje problémy v doprave

Už v ranných hodinách spôsobovalo počasie problémy na cestách. Príčinou bolo husté sneženie, ktoré sa vyskytovalo najmä na severozápade Prešovského kraja. 

Ani popoludní nie je situácia jednoduchšia. Nízke teploty spôsobujú námrazu, ktorá komplikuje najmä železničnú dopravu. 

Desiatky minút meškajú vlaky pod Tatrami z dôvodu námrazy na trolejovom vedení. Osobný vlak Os 8111 zo Štrbského Plesa do Popradu meškal zo Starého Smokovca viac ako 50 minút ešte pred odchodom zo stanice.

Osobný vlak Os 8112 z Popradu do Štrbského Plesa meškal z Tatranskej Polianky viac ako 70 minút. Osobný vlak Os 8114 z Popradu do Štrbského Plesa meškal zo stanice Pod lesom viac ako polhodinu.

Vlaky Os 8066 a Os 8014 medzi Štrbou a Štrbským Plesom nahradili autobusmi. Ešte výraznejšie meškanie nabral Ex 601 Tatran z Bratislavy do Košíc. Z Popradu meškal viac ako 80 minút. Výrazné meškanie mal však už z Bratislavy. Vyplýva to z údajov zo sociálnej siete X. 

Pozor si však musia dať aj vodiči na cestách. Neupravené cesty sú medzi Oravskou Lesnou a Novou Bystricou a za Slovenskou Vsou v smere do Reľova. Tam je navyše viacero odstavených áut. K dopravnej nehode došlo napr. aj v smere od Popradu pred odbočkou na Gánovce.

Dopravná nehoda pri Poprade, zdroj: Patrik Pavličko
Dopravná nehoda pri Poprade, zdroj: Patrik Pavličko

Pred nami sú celodenné mrazy

Ako sme už spomenuli, v priebehu nasledujúcich hodín vietor ešte zosilnie a poklesnú aj teploty. V priebehu pondelka preto treba počítať s celodennými mrazmi na väčšine územia. 

Chladné počasie nás potom čaká aj v ďalších dňoch. Viac prezrádza naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd