Antarktídu zasiahli extrémne horúčavy, a to uprostred zimy. Teploty sú o 30 °C vyššie

Antarktídu zasiahli extrémne horúčavy, a to uprostred zimy. Teploty sú o 30 °C vyššie
Veronika Salayová

V Antarktíde došlo v posledných týždňoch k mimoriadnemu otepleniu, a to uprostred zimy. Miestami bolo až o 30 °C teplejšie, ako je priemer. Vedci sú znepokojení...

Antarktída pre nás predstavuje nehostinný, večne zamrznutý kontinent a málokoho by napadlo, že aj na Antarktíde môžu panovať horúčavy. V júli však vedci spozorovali na ľadovom kontinente mimoriadne oteplenie, a to vo viacerých jej oblastiach.

Dokonca sa v júli objavili aj dni, kedy teplota na niektorých miestach stúpla o 28 °C nad priemer. V lete sa vlny horúčav z času na čas objavia, avšak toto všetko sa aktuálne deje v najchladnejšej časti roka − priamo uprostred zimy na južnej pologuli. 

Nastalo náhle stratosférické oteplenie

Najdôležitejšou príčinou vlny horúčav je podľa vedcov náhle stratosférické oteplenie nad južným pólom, ku ktorému došlo v júli, čo viedlo k spomaleniu prúdov okolo kontinentu a oslabeniu stratosférického polárneho víru nad Antarktídou.

 

Tak ako nad severným pólom, silné vetry fúkajúce na okraji polárneho vortexu udržujú zamrznutú vzduchovú hmotu nad arktickou oblasťou, ale keď tieto vetry zoslabnú, tento zamrznutý vzduch zmení smer a dochádza k výmene vzduchovej hmoty, čo vedie k otepľovaniu v arktických oblastiach. Rovnaký proces sa deje aj nad Antarktídou.

K takémuto výraznému otepleniu naposledy došlo v marci 2022 v Antarktíde. Súčasná vlna horúčav síce nebola taká silná ako tá v roku 2022, ale je oveľa rozsiahlejšia, čo je znepokojujúci vývoj z hľadiska topenia ľadovcov v oblasti južného pólu.

Táto udalosť môže ovplyvniť zimu v Európe

Južný pól sa začína uprostred zimy rýchlo otepľovať, pričom južná pologuľa nezažíva zimné stratosférické otepľovanie tak často ako práve severná pologuľa. 

Hnacou silou stratosférického otepľovania je polárny vír, odborne nazývaný polárny vortex. Ten sa nachádza na oboch póloch Zeme a rozprestiera vysoko naprieč rôznymi vrstvami atmosféry. 

Najnovšia teplotná analýza stratosféry nad južným pólom nám odhaľuje veľmi silnú vlnu otepľovania, ktorá tlačí na jadro južného polárneho vortexu a rozširuje sa hlboko do polárneho kruhu. 

 

Nie je pravda, že ak žijeme na severnej pologuli, tak tento jav sa nás vôbec netýka. Keďže ide o silnú globálnu anomáliu, toto stratosférické otepľovanie môže v nasledujúcich mesiacoch zmeniť vývoj počasia aj u nás.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd