Analýza v teréne: Veterný vír a downburst napáchal pri Nitre škody. Čo sa tu dialo?

Peter Minárik

Na Slovensku odštartovala ďalšia séria nebezpečných búrok, ktoré na naše územie priniesli výrazné sprievodné javy. K najextrémnejšiemu sprievodnému javu došlo pri Nitre, kde sa podľa prvotných informácií vyskytlo tornádo. Čo sa tu reálne udialo? Vydali sme sa na miesto zanalyzovať udalosť, ku ktorej došlo.

Slovensko zasiahla séria intenzívnych búrok, ktorá páchala škody. Včera 26. júna bolo zasiahnuté predovšetkým západné Slovensko, kde silné búrky, ktoré sa tvorili vo vlhkom a teplom prúdení, prinášali intenzívne prívalové zrážky. Počas búrok dochádzalo k javu zvanému ako backbuilding.

V meteorológii termín „backbuilding“ označuje špecifické správanie búrkových systémov, pri ktorom sa nové búrkové bunky neustále tvoria na zadnej strane už existujúcej búrky. Toto správanie môže viesť k tomu, že búrka pretrváva dlhší čas na tom istom mieste. Tým sa zvyšuje riziko intenzívnych a dlhotrvajúcich zrážok, čo môže spôsobiť záplavy. Pod vodou sa ocitli mestá ako Hurbanovo, Nové Zámky či Nitra, kde primátor vyhlásil mimoriadnu situáciu.

Kúsok od Nitry však došlo k ďalšiemu nebezpečnému javu. Výrazný veterný vír páchal v obci Žirany materiálne škody. Podľa svedectiev obyvateľov a videí z danej oblasti sa na okraji obce vyskytlo tornádo. Kontakt so zemou bol jednoznačný, čím sa vylúčila tromba. No veterný vír, ktorý sa dotýka zeme, ešte nemusí byť tornádo.

 

V meteorológii existuje veľké množstvo meteorologických termínov, ktoré označujú vzdušné víry ako vodná smršť, prachový vír, tromba, snehový vír atď., no pre mnohých je najznámejšie tornádo.

Aký veterný vír sa vyskytol?

Najčastejšie sa v našej oblasti stretávame s tromi typmi veterných vírov, a to tromba, gustnado a tornádo.

Tromba je termín používaný na označenie víru podobnému tornádu. Vychádza zo základne búrkovej bunky, no nedotkne sa zemského povrchu.

každoročne sa vyskytne niekoľko trómb
každoročne sa vyskytne niekoľko trómb, foto: iMeteo.sk

Tromba len výnimočne pácha materiálne škody a nedotýka sa zemského povrchu. Keďže kontakt so zemským povrchom bol včera počas búrky v Žiranoch pomerne hneď potvrdený, tak tromba bola vylúčená.

Tornádo sa vyskytuje zväčša pri supercelárnej búrke. Môže mať hneď niekoľko intenzít − od toho najmenšieho, kedy priemer tornáda dosahuje len niekoľko metrov, až po veľké tornáda s priemerom aj niekoľkých kilometrov. Pri tornáde, na rozdiel od tromby, je nevyhnutný kontakt so zemským povrchom, rotácia víru musí vychádzať z búrkovej bunky.

Všetky tieto parametre viac-menej včerajšia situácia v Žiranoch spĺňa. V oblasti sa vyskytla silná búrková bunka, ktorá na istý čas dokonca javila známky rotácie.

búrka, ktorá sa včera prehnala oblasťou obce Žirany
búrka, ktorá sa včera prehnala oblasťou obce Žirany, zdroj: SHMÚ

Kontakt so zemským povrchom bol jednoznačný z niekoľkých videí a následne po tom, ako videá zachvátili sociálne siete, boli potvrdené aj škody. Všetko tak malo našliapnuté k potvrdeniu tornáda.

Čo sa však zjavilo ako sporné, bol nejednoznačný dôkaz toho, že veterný vír vychádzal z búrkovej bunky. Kontakt so zemou, rotácia a škody boli zjavné, ale videá, ktoré obyvatelia nakrúcali, neukazovali základňu búrkovej bunky, ktorá však mohla byť schovaná v zrážkovej clone. Definitívne však tornádo potvrdí až terénny prieskum.

 

My sme sa na miesto dnes vydali, rozprávali sme sa s obyvateľmi a analyzovali škody.

Veterný vír páchal škody

V obci Žirany sa jednoznačne vyskytol downburst ako podľa dát, videí, tak aj analýz. Škody v obci sú veľmi nepravidelné a nenachádzajú sa na súvislom páse. Na miestnom cintoríne vietor vyvrátil stromy, no v tesnom susedstve škody nie sú.

popadané stromy
popadané stromy, foto: iMeteo
popadané stomy
popadané stromy, foto: iMeteo


To, že sa veterný vír dotkol zemského povrchu vidieť na poli pri miestnej základnej škole.

kontakt so zemou
kontakt veterného víru so zemou, foto: iMeteo
kontakt veterného víru so zemou
kontakt veterného víru so zemou , foto: iMeteo


Práve v tejto oblasti sú plošnejšie škody, no všetky škody sú, našťastie, len malého rozsahu. Veterný vír poškodil strechy a fasády domov a polámal stromy pri bytovkách v tejto časti obce. Obyvatelia aj okolo poludnia odstraňujú škody.

škody na strechách
škody na strechách, foto: iMeteo

V obci tak došlo k výskytu downburstu, čo je silný, zostupný vietor z búrky, na okraji čoho došlo k výskytu veterného víru.

Z analýzy vyplýva, že išlo skôr o gustnado ako tornádo. Gustnado je krátkodobý, malý veterný vír, ktorý vzniká na rozhraní nárazového vetra (gust front) pri búrkach. Jeho názov je odvodený od kombinácie slov „gust“ (nárazový vietor) a „tornado“ (tornádo), hoci gustnado nie je pravé tornádo, keďže nie je spojený s búrkovou základňou.

Pre lepšou predstavu prikladáme video z gustnada na Morave, ku ktorému došlo pred tromi mesiacmi. Z videa je zrejmé, že veterný vír nie je spojený s búrkovou oblačnosťou.

Obcou sa teda s najväčšou pravdepodobnosťou prehnal veterný vír, známy ako gustnado. Škody sú však porovnateľné s prejavmi menšieho tornáda a ako uviedli miestni, tak tým je skutočne jedno, ako my tento vír nazveme. Opraviť svoje strechy a odpratať škody musia tak, či onak.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd