Alpy čaká PRVÝ SNEH. Nasypať môže až 70 cm. U nás hrozia POVODNE

Peter Minárik

V priebehu zajtrajšieho dňa sa bude počasie výrazne zhoršovať a Alpy dokonca čaká prvé sneženie. To rozhodne nebude slabé, ale výdatné. Pripraviť sa treba na poriadnu snehovú nádielku. 

Už niekoľko dní upozorňujeme na počasie, ktoré nás čaká počas tohto týždňa. V priebehu včerajšieho dňa to všetko začalo. Cez naše územie postúpil studený front, ktorý nielen na Slovensko, ale do celého nášho regiónu priniesol desiatky milimetrov zrážok.

Zrážkové pole sa teraz nachádza nad východným Slovenskom, zatiaľ čo na západnom Slovensku sa oblačnosť zmenšila a dokonca sa vyjasnilo. Príjemné, pokojné počasie panuje aktuálne nad celými Alpami, no ide akoby o ticho pred búrkou. Už zajtra večer sa začne počasie výrazne zhoršovať a vlna nepriaznivého počasia sa postupne doženie aj nad Slovensko.

Alpy zasiahne výdatné sneženie

Nad severným Jadranom dôjde k prehlbovaniu ďalšej tlakovej níže a súčasne začne cez Európu postupovať studený front. Ten prinesie do nášho regiónu vlnu veľmi výdatných zrážok, ktoré sa budú nad našou oblasťou obtáčať počas niekoľkých nasledujúcich dní.

Zároveň začne do našej oblasti od severu prúdiť veľmi studený, pôvodom arktický vzduch. Pôjde tak o prvú vlnu vpádu veľmi chladného vzduchu do strednej Európy, ktorý so sebou prinesie výdatné zrážky aj sneženie.

 

V Alpách bude snehová pokrývka pribúdať raketovou rýchlosťou. Vo štvrtok sa dočkajú len najvyššie štíty rakúskych Álp, ale počas štvrtka začne hranica sneženia klesať a postupne sa hranica sneženia dostane aj na výšku okolo 1000 m n.m.

Pokiaľ plánujete prejazd rakúskymi priesmykmi a vyššie položenými cestami, či diaľnicami, tak sa pripravte na to, že cesty môže zasypať čerstvý sneh.

očakávaná snehová nádielka
očakávaná snehová nádielka

V našej oblasti hrozia povodne

Zatiaľ čo v Alpách bude výdatne snežiť, tak v nižších polohách bude pre zmenu intenzívne pršať a výdatné zrážky zasiahnu aj Slovensko. Dva dni vopred je však vývoj nejasný a panuje tu značná priestorová neistota v definitívnom rozložení zrážok.

 

Pršať začne už vo štvrtok, no v piatok popoludní začnú zrážky výrazne naberať na sile. Očakáva sa, že predovšetkým v západnej polovici Slovenska môže spadnúť až cez 100 mm zrážok.

aktuálne množstvo očakávaných zrážok
aktuálne množstvo očakávaných zrážok

Takéto intenzívne zrážky by mohli v našej oblasti vyvolať vlnu povodní. Situáciu upresníme počas dnešného večera, no pripravte sa na potencionálne nebezpečenstvo, ktoré hrozí počas víkendu.
Allianz

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd