AKTUÁLNE: Vybuchla talianska sopka a láva smeruje do mora. Okolie zakryla hustým čiernym popolom

Veronika Salayová

V Taliansku vybuchla obávaná sopka. Po erupcii okolie zahalil hustý čierny dym a sopečný popol, a po svahoch vulkánu steká žeravá láva, ktorá mieri do mora. 

Taliansky vulkán Stromboli vybuchol v stredu vo večerných hodinách. Po erupcii zahalil ostrov hustý dym a po svahoch stekala láva pozdĺž Sciara del Fuoco. Prúd lávy sa vďaka vetru smeruje na neobývanú oblasť a mala by dosiahnuť pobrežie.

Táto náhla explózia s prúdom lávy a popola nastala okolo 19:00 h na ostrove Stromboli, ktorý je naďalej zakrytý veľkým čiernym mrakom. Aj keď erupcia bola náhla a  vyzerá hrozivo, k žiadnym zraneniam nedošlo.

 

Láva smeruje do mora

Národný ústav geofyziky a vulkanológie oznámil približne o 18:40 h, že zo siete monitorovacích kamier bolo pozorované náhle zintenzívnenie aktivity v oblasti severného krátera, ktorá o 18:46 h vytvorila prúd žeravého materiálu. Ten sa aktuálne rýchlo šíri pozdĺž Sciara del Fuoco, dosahuje pobrežie a steká do mora.

erupcia Stromboli
erupcia Stromboli, zdroj: Meteoweb

V súčasnosti zostáva aj amplitúda seizmického signálu na veľmi vysokých úrovniach, dodávajú talianski vulkanológovia. Erupcia však nie je nebezpečná a rizikom je najmä množstvo sopečného popola v ovzduší. 

K výbuchu došlo presne päť rokov po výbuchu z 3. júla 2019, kedy došlo k dvom erupciám, ktoré otriasli Stromboli a patrili medzi najsilnejšie zaznamenané odkedy je systém monitorovania sopky aktívny, t. j. od roku 1985.

 


Vulkán Stromboli je veľmi aktívny a posledná erupcia prebieha prakticky nepretržite od roku 1934. Počas leta 2019 došlo k dvom výbušným erupciám vyskytla sa silná intenzita, definovaná ako paroxyzmy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
34 °C / 13 °C
Oliver
Zajtra
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Jasno
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 11 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Milota
Piatok
Prehánky, búrky
34 °C / 15 °C
Nina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd