AKTUÁLNE: V Európe sa dnes tvoria nebezpečné búrky. Pozor, môžu páchať škody a hrozia aj tornáda

AKTUÁLNE: V Európe sa dnes tvoria nebezpečné búrky. Pozor, môžu páchať škody a hrozia aj tornáda
Veronika Salayová

Aktuálne dochádza v Európe k tvorbe veľmi silných búrok. Tie v popoludňajších hodinách prinesú nebezpečné počasie. Dobrou správou je, že Slovensko tieto búrky minú. 

Masívny búrkový systém sa predpoludním začal tvoriť pri Luxemburgu a následne okolo poludnia postúpil na územie Nemecka. Kým aktuálne búrky ešte nie sú nebezpečné, táto situácia sa o pár hodín zmení.

Poobede a večer prejde celým stredným Nemeckom mohutný búrkový systém, ktorý vo večerných hodinách dorazí aj do juhozápadného Poľska. 

dnešné výstrahy v Nemecku
dnešné výstrahy v Nemecku, zdroj: Wetteronline

Prvá línia búrok už zasiahla Sársko a Porýnie-Falcko krátko predpoludním, no búrky ešte zosilnia a budú prudšie, čomu napomáha aj teplá vzduchová hmota nad Nemeckom, keďže dnešné teploty sa v krajine budú šplhať nad +30 °C. 

 

Prečo budú búrky také nebezpečné?

Tento búrkový komplex môže do Nemecka priniesť veľmi silné nárazy vetra s rýchlosťou viac ako 120 km/h. Vietor teda môže dnes napáchať obrovské škody naprieč Nemeckom.

Okrem toho hrozí vznik superciel a multiciel, ktoré môžu vyprodukovať veľké krupobitie dosahujúce veľkosť ľadových krúp až do 4 cm. Dnes dokonca nemožno vylúčiť ani vznik tornád. 

Nemeckí meteorológovia už vydali výstrahu 2. stupňa pred silnými búrkami, rovnako ako služba ESTOFEX. 

varovanie pred búrkami
varovanie pred búrkami, zdroj: ESTOFEX
 

Búrky postupne dorazia aj Poľska, kde budú vo večerných hodinách slabnúť. Búrky môžu zasiahnuť aj severozápad Česka, no Slovensku by mali tieto dnešné búrky vyhnúť. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd