AKTUÁLNE: V Česku už výdatne prší aj SNEŽÍ. Prvé zrážky prichádzajú aj na Slovensko

Ema Bazhaykin

Lejak úraduje u susedov v Česku už od skorých ranných hodín, na horách sa dokonca objavilo aj prvé sneženie tejto sezóny. Zrážky postupne prichádzajú aj na Slovensko.

Počasie v Česku už začína ovplyvňovať tlaková níž nad strednou Európou a s ňou spojený vlniaci sa studený front. Tá už od skorých ranných hodín postupne prináša dážď na prakticky celé územie Českej republiky.

Zrážky nad Českou republikou k 9:00 h 12.9.2024
Zrážky nad Českou republikou k 9:00 h 12.9.2024, zdroj: ČHMÚ

Zatiaľ čo v západnej polovici Čiech bude počas dňa zrážok ubúdať, postupne sa objavia len ojedinelé prehánky a prechodne oblačnosť, vo východnej polovici územia sa očakáva trvalý a výdatný dážď. Do dnešnej polnoci tam spadne od 20 až 40 mm zrážok.

Zrážky sa ešte zintenzívnia

Zrážky budú pokračovať dnes v noci aj zajtra, ich intenzita pritom celkovo zosilní a dážď sa bude počas dňa rozširovať k západu. Na Morave a v Sliezsku môže zajtra spadnúť až okolo 70 mm, výnimočne aj viac.

 

Ešte o niečo výdatnejšie budú zrážky v sobotu. Až neskôr v nedeľu začnú čiastočne ustávať. V dôsledku extrémne výdatných zrážok začnú stúpať hladiny riek, a to najmä v noci zo soboty na nedeľu. Rieky môžu postupne dosiahnuť najvyššie stupne povodňovej aktivity a pôsobiť škody.

Nový výpočet modelu Aladin z 12. 9. 00 UTC potvrdzuje vysoké zrážkové úhrny v najbližších troch dňoch na väčšine územia Českej republiky. Podstatne slabšie zrážky sa očakávajú len v západných a severozápadných Čechách.

Na mape je možné vidieť úhrn zrážok do nedele 2:00 h rána podľa najnovšieho výpočtu modelu Aladin. Ide iba o jeden z možných scenárov, sledujte preto počas dňa analýzy meteorológov, ich textové predpovede a výstražné informácie.

Nový výpočet modelu Aladin z 12.9. pre Česko
Nový výpočet modelu Aladin z 12.9. pre Česko, zdroj: ČHMÚ

Na českých horách sa dnes objavil aj prvý sneh

Prvé sneženie na českých horách hlási Poledník na Šumave.

 

Na kamere z Sumava.eu je viditeľný biely poprašok. Medzitým začalo snežiť aj v Alpách, kde dokonca hrozí kalamita.

Prvý dážď už dorazil aj na Slovensko

Zrážky od skorých ranných hodín ovplyvňujú aj západné Slovensko a pomaly postupujú na severovýchod. Daždivo je od rána v Bratislavskom, Nitrianskom aj Trenčianskom kraji.

Aktuálna situácia na Slovensku
Aktuálna situácia na Slovensku, zdroj: iMeteo

Najvyššia výstraha pred dažďom je dnes vydaná najmä pre západ a severozápad. Vysoký úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody na majetku.

Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd