AKTUÁLNE: V Atlantiku sa vyvíja ďalší hurikán. Znovu zasiahne Floridu

AKTUÁLNE: V Atlantiku sa vyvíja ďalší hurikán. Znovu zasiahne Floridu
Veronika Salayová

V Atlantiku sa práve vyvíja hurikán, ktorý silnie čoraz viac. Budúci týždeň zasiahne Floridu, a to len pár dní po ničivom hurikáne Helen. 

V Atlantiku sa cez víkend sformoval hurikán, ktorý dostal meno Milton. Aktuálne sa nachádza pri pobreží Mexika a bude smerovať na východ.

Hurikán však už rýchlo naberá na intenzite a predpovedá sa, že zajtra ráno dosiahne stav veľkého hurikánu. Toto rýchle zmohutnenie vyvolalo varovanie pozdĺž severného pobrežia Yucatánu, kde už preventívne evakuujú obyvateľov. 

Hurikán opäť zasiahne Floridu

Hurikán sa zatiaľ pohybuje sa pomaly, no očakáva sa jeho rýchle zosilnenie, uviedlo Národné centrum pre hurikány (NHC) v Miami. Na pozore je však najmä Florida, ktorej veľká časť leží v trase tohto hurikánu. 

 


Hoci meteorologické modely zatiaľ ukazujú rôzne predpovede, najpravdepodobnejšia trasa naznačuje, že Milton by mohol prejsť nad pevninu v stredu severne od zálivu Tampa Bay a zostať hurikánom, kým sa nepresunie strednou časťou Floridy nad Atlantický oceán.

predpoveď trasy hurikánu Milton
predpoveď trasy hurikánu Milton, zdroj: NOAA


 Prevažne by tak obišiel ďalšie juhozápadné štáty USA, kde hurikán Helene spôsobil obrovské škody. Počet obetí na životoch v nedeľu stúpol na 230.

Presný vývoj ešte nie je možné predikovať, no s veľkou pravdepodobnosťou hurikán zasiahne Floridu v stredu ráno. Obyvateľov tohto štátu už dnes informovali a majú tak niekoľko dní na prípravu.

 

Obyvatelia by mali od stredy očakávať rozsiahle výpadky elektriny, nachystať si potraviny a vodu na týždeň a byť pripravení na možné masové evakuácie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
19 °C / 3 °C
Eliška
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Streda
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd