AKTUÁLNE: Tornádo sa potvrdilo! Supercela z Rakúska priniesla do Maďarska tornádo

Veronika Salayová

Jedna zo superciel okolo 18.45 h dorazila na rakúsko-maďarské hranice a mala to nasmerované do mesta Szombathely. Tam zosadlo mohutné tornádo. 

V Rakúsku sa búrková situáciu už naplno rozbieha a vyskytuje sa tu viacero superciel. Poveternostná situácia je v Rakúsku priam výbušná.

Supercely prinášajú obrovské úhrny zrážok, ktoré už spôsobujú prívalové povodne, a aj ľadové krúpy, pričom niektoré z nich dosahujú veľkosť aj 5 cm.

Jedna zo superciel nedávno nachádzala v rakúskej pohraničnej obci Schachendorf a pred pár minútami (okolo 19.00 h) prekročila hranice.

Namierila si to do maďarského mesta Szombathely, kde pozorovali obrovský lievik, ktorý naháňal strach. 

 

Tornádo je potvrdené

Kontakt so zemou bol podľa maďarského Idókép potvrdený. Každopádne podmienky pre vznik tornáda sú aktuálne veľmi vhodné a vznik tornáda nie je príliš prekvapujúci z meteorologického hľadiska. 

Dve zariadenia v Szombathely, ako aj webová kamera vo veži, zachytili rotujúcu supercelu a s ňou spojené tornádo, ktoré sa dostalo na zem z výšky, informuje Idókép. 

Informácie o prípadných škodách, keďže k tejto udalosti došlo len pred chvíľou, zatiaľ ešte nie sú k dispozícii. 

V Maďarsku ide v poradí o druhé tornádo, ktoré tento rok zosadlo na ich území.

 


 V prípade bližších informácií budeme správu aktualizovať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd