AKTUÁLNE: Silné búrky sa ženu Slovenskom a lámu už aj stromy

Veronika Salayová

Búrky naberajú na sile a sú čoraz intenzívnejšie. Na východe búrky so silným vetrom už lámu aj konáre a stromy.

Dnešné búrky naberajú na sile a sú čoraz intenzívnejšie a aj nebezpečnejšie. V Nižnom Hrabovci už búrka so silným nárazovým vetrom láme konáre a stromy. 

Aktuálne sa silné búrky ženú v okolí Vysokých Tatier, Liptovského Mikuláša a Demänovskej Doliny. Sú sprevádzané najmä veľmi výraznou bleskovou aktivitou a prívalovými zrážkami. Udrelo už takmer 9 000 bleskov. 

počet bleskov o 12.45 h
počet bleskov o 12.45 h, zdroj: blesky.bourky.cz

Nie je vylúčené ani krupobitie a statické, resp. pomaly sa pohybujúce búrky môžu spôsobiť aj vzostup hladín vodných tokov a záplavy. Doterajšie úhrny ešte nie sú výrazné, no stacionárne búrky môžu lokálne priniesť veľké množstvo vody. 

 

Búrok bude viac

V teplom vzduchu rýchlo naskakujú jednotlivé búrkové jadrá a počet búrok rýchlo narastá. Treba si dať pozor na nebezpečné prejavy búrok, ako sú krúpy, silnejší vietor a najmä  teda prívalový dážď.

Na búrky sa dnes pripravte najmä na strednom a východnom Slovensku, na západe skôr ojedinele. Čaká nás tak veľmi búrlivé popoludnie, pričom búrky budú ešte intenzívnejšie.

Veľký pozor aj na horách, kde budú dnešné búrky taktiež veľmi nebezpečné! Situáciu sledujeme ONLINE. Polohu búrok a zrážok nájdete na iRadare.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd