AKTUÁLNE: Pripravte sa na BÚRKOVÝ SYSTÉM. Rúti sa na nás bow echo z Rakúska a dorazí už čoskoro

Peter Minárik

Búrky na našom území stále neutíchajú a aktuálne sa na naše územie od západu ženie ďalší búrkový systém. Ten prinesie vlnu búrok, ktorá zasiahne predovšetkým oblasti, ktoré už dnes zasiahli intenzívne búrky. Prvé búrky dorazia na naše územie ešte pred polnocou.

Takmer 25 000 bleskových úderov. To je aktuálna bilancia počtu bleskov k 21:00. Drvivá väčšina bleskov udrela v Žilinskom kraji, kde búrky páchali aj materiálne škody. Tie spôsobila najmä veterná smršť. Polícia informovala, že všetky úseky sú už prejazdné, no postihnuté oblasti môže zasiahnuť ďalšia vlna búrok, ktorá sa chystá.

Ako sme počas dňa informovali, tak nad Nemeckom sa počas dňa formoval ďalší búrkový systém. Ten tu prinášal veľmi nebezpečné prejavy. Na stanici Weihenstephan, severne od Mníchova namerali poryvy vetra o sile 143 km/h. Okrem silného vetra sa vyskytovalo aj intenzívne krupobitie. To zachytil aj náš čitateľ v Augsburgu.

Búrky sa rútia na nás

Aktuálne sa od okolia Sankt Pöltenu až po Jihlavu nachádza rozsiahly búrkový systém. Ten je nebezpečný najmä silným nárazovým vetrom, ktorý pácha materiálne škody.

Na stanici Grosspertenschlag na severe Rakúska dosiahol poryv vetra rýchlosť až 87 km/h. Búrkový systém, ktorý sa k nám ženie prinesie výraznú bleskovú aktivitu, silný vietor a intenzívne zrážky. Celá búrková línia sa prehýba, čo naznačuje bow echo.

aktuálna poloha búrok
aktuálna poloha búrok

Bow echo je jedným z najnebezpečnejších veterných javov sprevádzajúci veľké búrkové systémy. O bow echu hovorím vtedy, keď sa línia búrok začne ohýbať proti osi prúdenia v konvektívnych systémoch.

Prvé búrky čoskoro

Podľa aktuálnych nowcastingových modelov by sa prvé búrky mali na našom území vyskytnúť po 22:00. Prídu do severnej časti Záhoria a následne sa budú presúvať pozdĺž česko-slovenskej hranice smerom k severovýchodu.

Búrkový systém tak okrajom zasiahne Záhorie, Myjavsko a potom najmä Trenčiansky a Žilinský kraj. Práve na severozápade Žilinského kraja je po dnešnej veternej smršti situácia najhoršia a tu tak hrozia ďalšie komplikácie.

Tento nočný búrkový systém sa ráno presunie do Poľska. Jeho trajektória tak bude z Rakúska smerom k severovýchodu, a tak zasiahne výlučne severozápadné okresy Slovenska. Na zvyšku územia vzniknú maximálne izolovanejšie búrky, ako aktuálne v oblasti Horehronia.

Ak teda žijete na pohraničí s Rakúskom a s Českom, tak sa pripravte na rušnú noc. Ukotvite voľne stojace predmety, sledujte radar a včas sa pred búrkami ukryte.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Zajtra
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Piatok
Prehánky
18 °C / 6 °C
Cyprián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd