AKTUÁLNE: Pri Košiciach spozorovali medveďa. Úrady vyzývajú k ostražitosti

AKTUÁLNE: Pri Košiciach spozorovali medveďa. Úrady vyzývajú k ostražitosti
Ema Bazhaykin

V obci Poproč pri Košiciach bol v ranných hodinách spozorovaný medveď. Úrady vyzývajú občanov, aby zvýšili ostražitosť a pohyb v lese zvážili.

Pohyb medveďa hnedého v obci Poproč bol zaregistrovaný v ranných hodinách v lokalite Zadný Potočok – v blízkosti zastavaného územia ul. Západnej.

„Neprirodzený pohyb a nebojácnosť medveďa v blízkosti obývaného územia je pre obyvateľov a návštevníkov lesa nebezpečný,“ uvádza obec na svojej stránke. Obyvateľov aj verejnosť vyzývajú, aby v rámci bezpečnosti a ochrany zdravia zvýšili ostražitosť, zvážili pobyt v lese a podľa možností minimalizovali riziko stretu s medveďom.

 

Na výskyt medveďov upozorňujú aj v okrese Prievidza

Naše najväčšie šelmy sa začali prebúdzať aj v lesoch okolo Prievidze. Na túto skutočnosť upozornil policajný zbor Trenčianskeho kraja na svojich sociálnych sieťach

V blízkosti obce Kľačno bol v poslednom období zaznamenaný pohyb viacerých medveďov bez napadnutia. Občania by preto aj v týchto končinách mali byť pri prechádzkach v lese opatrní a výlet do prírody zvážiť.

Zvýšený pohyb medveďov nie je na jar ničím výnimočným

Práve jar je obdobím, kedy medvede vyliezajú zo svojich brlohov a hľadajú si potravu, preto nie je a nikdy nebolo ničím neobvyklým, že ich pohyb v lesoch vidíme v tomto období častejšie. 

Podľa zoológa Michala Kalaša sú už od polovice marca medvede v pohybe: „Pri brlohoch sú v tomto čase väčšinou už len samice, ktoré porodili mláďatá. Aj to závisí od lokality brlohu. Niektoré vodiace samice sa už teraz môžu posúvať ďalej. Podľa mojich skúseností sa pri brlohoch v horských oblastiach môžu nachádzať medvedice s mláďatami ešte do polovice mája.“

 

Práve v nasledujúcich týždňoch by mal preto každý pre svoju vlastnú bezpečnosť zvážiť pobyt v lese, správať sa s rešpektom a zver zbytočne neplašiť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd