AKTUÁLNE: Počet obetí rozsiahlych povodní opäť stúpa

Ema Bazhaykin

Záchranári v európskych krajinách aj niekoľko dní po tom, čo ustál extrémny dážď, neustále nachádzajú nové obete povodní. Počet mŕtvych v Česku, Poľsku a Rakúsku sa šplhá k 20, počet obetí v Poľsku sa však líši.

Našu oblasť zasiahli ničivé povodne, ktoré v Česku, Rakúsku a Poľsku vyvrcholili cez víkend. Záchranári však doposiaľ nachádzajú telá obetí alebo stále pátrajú po nezvestných.

Povodne však nedali posledné zbohom v južných regiónoch Poľska, kam len v týchto dňoch mieri povodňová vlna a ohrozuje obydlia okolo rieky Odra. K tragickým úmrtiam, ktoré si vyžiadali povodne počas víkendu, sa tak pridávajú nové obete.

Ustupujúca rieka okrem toho odkrýva aj smutnú pravdu o obetiach v Česku, aktuálne sa štvrtou obeťou stala žena, ktorá zmizla ešte v nedeľu nadránom. 

 

Okrem masívnych povodní, ktoré zažívala naša oblasť, sužujú záplavy aj Taliansko a Rumunsko, ktoré si už vyžiadali niekoľko obetí.

Česko má štvrtú obeť

V Česku sa zvýšil počet obetí na 4. Zatiaľ poslednou je seniorka z Kobylej nad Vidnavkou v okrese Jeseník, ktorá v nedeľu odišla z evakuačného centra, informovala o tom stanica ČT24.

Ženu spolu s ďalšími seniormi evakuovali hasiči do blízkeho kultúrneho domu v sobotu večer. Tesne predtým, než prišla druhá povodňová vlna, sa však seniorka spolu s manželom rozhodli do svojho domu vrátiť. Ženu potom silný prúd strhol a podľa svedkov v priebehu sekundy „zmizla“.

„Odišla z centra, keď v ňom väčšina ľudí spala. Keď volala o pomoc, už sme sa k nej nemohli dostať. Voda rýchlo stúpala, jej dom sa ocitol na ostrove. Všade tiekla prudká voda,“ uviedla starostka obce Kobylá nad Vidnavkou Miroslava Rybáriková.

 

Manžel zomrelej ženy sa podľa médií chcel z evakuačného centra vrátiť už v noci, v tom mu ale na mieste zabránili. Ráno ho tam však už nenašli. V zničenom dome údajne odmietol aj záchranársky vrtuľník a až po tom, ako voda opadla, ho pomocou lana vytiahli dobrovoľní hasiči.

Poliakov teraz straší povodeň na Odre

Na juhu Poľska sú stále v pohotovosti, keďže voda na rieke Odra v týchto dňoch ešte kulminuje. Záchranári neustále nachádzajú nové telá a počet obetí podľa jednotlivých úradov sa líši.

Polícia hovorí o 10 obetiach v celom Poľsku, úrady hovoria, že ich je toľko len v samotnom Kladsku. Premiér Donald Tusk zakázal úradom zverejňovať informácie o obetiach a smerodajné majú byť vyjadrenia polície.

Podľa neoficiálnych údajov je len v okolí Kladska niekoľko ľudí nezvestných a nikto o nich nič nevie.

V Rakúsku sa situácia upokojuje

V Rakúsku sa dnes povodňová situácia ďalej zlepšuje a hladiny veľkej časti tokov klesajú, informovala agentúra APA.

Rakúske záchranné zložky sú stále v pohotovosti a pokračujú v odstraňovaní následkov záplav, a to najmä v Dolnom Rakúsku, kde v dôsledku povodní zomrelo 6 ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd