AKTUÁLNE: Od búrok sme si dlho neoddýchli. Prvé búrky na Slovensku už vznikajú

AKTUÁLNE: Od búrok sme si dlho neoddýchli. Prvé búrky na Slovensku už vznikajú
Veronika Salayová

Búrky sa po krátkej pauze opäť hlásia o slovo a prvé búrkové jadrá už prinášajú blesky a zrážky. Kým búrky sú na Slovensku zatiaľ slabšie, úplne iná situácia nastane o pár hodín. 

Búrková činnosť v oblasti strednej Európy sa pomaly rozbieha a prvé blesky udierajú práve na Slovensku. Dnes sa totiž očakáva veľmi nebezpečná búrková situácia, ktorá naberie na sile až vo večerných a nočných hodinách.

Na našom území začali okolo 13.00 h vznikať prvé búrkové jadrá. Búrlivo je aktuálne vo Volovských vrchoch medzi Rožňavou a Košicami a ďalšie búrky začínajú vznikať aj na Magure.

Búrky sú viazané na orografiu a nie sú príliš nebezpečné. Prinášajú najmä zrážky, pričom blesková aktivita je skôr slabšia. Toto je iba slabý odvar búrok, ktoré nás čakajú v nočných hodinách.

 

V noci dorazia oveľa silnejšie búrky

Najsilnejšie búrky sa v nočných hodinách budú sústreďovať pri našich severných hraniciach, kde bude situácia v rámci Slovenska najnebezpečnejšia.

V lokalite Vysokých Tatier vydala služba ESTOFEX výstrahu 2. stupňa pred silnými búrkami a nebezpečnými sprievodnými javmi, a dokonca sú tu aj podmienky pre vznik tornáda. 

Búrlivo však nebude iba na severe, ale na celom našom území, takže ani jedna oblasť Slovenska nebude ušetrená.

 

Viac ohľadom nočných búrok sa dočítate v tomto aktuálnom článku

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd