Nad nami je studený front. Na západe je dnes CHLADNEJŠIE než na východe

Nad nami je studený front. Na západe je dnes CHLADNEJŠIE než na východe
Ema Bazhaykin

Zatiaľ čo západ a stred Slovenska sužuje od rána búrlivé počasie a ochladenie, východ si zatiaľ užíva slnečné počasie. To sa má však čoskoro zmeniť.

Počasie dnes v našej oblasti ovplyvňuje zvlnený studený front od západu, pred ktorým sa nachádza teplý a veľmi vlhký vzduch, čo sa odráža aj na teplotách v jednotlivých regiónoch. Zatiaľ čo na západe je dnes chladnejšie, na východnom Slovensku dosahujú teploty tridsiatky.

Aktuálne teploty na Slovensku 22.6.2024
Aktuálne teploty na Slovensku 22.6.2024, zdroj: iMeteo

Cez západ a stred Slovenska sa od skorých ranných hodín ženú búrky, ktoré sa tvoria vo veľmi teplom a vlhkom vzduchu. Ten vrcholí pred spomínaným postupujúcim studeným frontom.

Búrky postupujú cez naše územie od juhozápadu smerom k severovýchodu a napriek tomu, že na západe a strede Slovenska je od rána daždivo, už čoskoro sa situácia zmení. Od západu sa postupne začína vyjasnievať a búrky čoskoro dorazia na východ.

 

Zatiaľ k 11:00 zaznamenali detektory bleskov na našom území viac ako 2 400 bleskových výbojov, toto číslo však nie je konečné. V nadchádzajúcich hodinách sa totiž očakávajú ešte výraznejšie búrky.

Na západe dážď a chladno, na východe slnečno

Na východnom Slovensku aktuálne stále prevláda prevažne slnečné a veľmi teplé počasie, ktoré vyháňa teploty až k hranici +30 °C, zatiaľ čo na západnom Slovensku sa teploty udržujú pod hranicou +20 °C. Aj na tomto teplotnom rozdiele tak vidieť, kde sa studený front presne nachádza.

Teplota rosného bodu, 22.6.2024
Teplota rosného bodu, 22.6.2024, Zdroj: SHMU

Na východe však stále dochádza k labilizácii vzduchovej hmoty, v ktorej sa počas popoludnia budú tvoriť pomerne intenzívne búrky. Počas nadchádzajúcich hodín nás tak čakajú ešte nebezpečnejšie búrky.

Čo nás dnes ešte čaká?

Silné búrky sa dnes môžu vyskytovať predovšetkým na východe a Gemeri, a to až do večerných hodín, pretože front spomalí svoj postup na východ a podmienky tam tak ostanú dlhšie. Vývoj kopovitej oblačnosti zároveň môže negatívne ovplyvniť veľké množstvo saharského prachu vo vyšších hladinách.

Búrky na našom území budú sprevádzané predovšetkým lejakom a prechodným zosilnením vetra. V priebehu denných hodín však začnú predstavovať nebezpečenstvo aj krúpy.

Najvyššia pravdepodobnosť výskyt silných búrok s krúpami je na juhu Slovenska a v Maďarsku, kde je až 30 percentná pravdepodobnosť výskytu krúp s priemerom viac ako 5 cm.

 

Čo prinesie studený front?

Studený front však okrem búrok prinesie aj dážď, ktorý prinesie vytúžené ochladenie. Počasie by sa malo zlepšovať popoludní, kedy sa od západu začne vyjasňovať a už zajtra k nám opäť začne prúdiť teplejší vzduch.

Viac o vývoji v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd