Na Slovensku sa začali tvoriť BÚRKY. Večer príde lejak. Toto nás dnes čaká

Peter Minárik

Po dvoch dňoch relatívne príjemného počasia prichádza na naše územie zmena. Prinesie ju ďalší studený front, na ktorom sa začali tvoriť prvé búrky. V priebehu večerných hodín sa však nad naše územie nasunie aj výraznejšia vlna dažďa. Čakajú nás tak sychravé hodiny.

Teploty na juhu a východe nášho územia aktuálne stúpajú nad hranicu +20 °C, no na západe a severozápade Slovenska už pribúda oblačnosť, pričom v Žilinskom kraji sa tvoria aj prvé prehánky a búrky. Zrážok bude nadchádzajúce hodiny výrazne viac a popoludňajšie búrky vystriedajú výraznejšie zrážky.

Začali sa tvoriť prvé búrky

Počasie na našom území začína ovplyvňovať studený front, ktorý postupuje veľmi pomaly smerom na východ. Jeho výraznejšiemu postupu zabraňuje tlaková výš, ktorá je rozložená nad východnou Európou.

Pred týmto studeným frontom sa začínajú na našom území tvoriť prvé prehánky a búrky. Dopomáha tomu mierne labilné prostredie, ktoré labilizuje slnečné lúče. Prvé prehánky a búrky sa začínajú objavovať predovšetkým v oblasti hôr.

Zrážková činnosť je v našej oblasti rozsiahla. Prší na Morave, v Rakúsku, v Maďarsku, v Chorvátsku, v Slovinsku, či v Poľsku a naše územie čakajú zrážky teraz. Treba počítať s tým, že najmä v centrálnej časti územia sa budú v priebehu dnešného dňa tvoriť búrky. Riziko búrok je najvyššie najmä v Žilinskom a v Trenčianskom kraji.

Búrková aktivita však nie je vylúčená ani inde. Slabšie búrky sa môžu vyskytnúť napríklad na juhu Podunajskej nížiny, či v okolí Banskej Bystrice. Netreba sa však obávať. Dnešné búrky by nemali byť príliš intenzívne.

Pri búrkach počítajte najmä so zosilnením zrážok a v jadrách jednotlivých búrkových buniek možno počítať s krúpkami do 1 cm.

Večer príde výrazný lejak

Ako sme už spomínali, tak nad Chorvátskom, Slovinskom a nad Rakúskom sa vyskytuje výraznejší dážď a práve odtiaľto by v priebehu večerných hodín mali doraziť zrážky aj nad naše územie.

Po 18:00 preto počítajte, že sa od juhozápadu nasunie výraznejšie pole zrážok s výdatnejším dažďom. Najvýdatnejšia zrážková činnosť sa očakáva v centrálnej časti Slovenska od Spiša smerom cez stredné Slovensko do oblasti Komárna.

V týchto oblastiach by nasledujúce hodiny mohlo spadnúť až do 30 mm zrážok.

očakávané úhrny zrážok
očakávané úhrny zrážok

Zrážková činnosť by sa mala upokojiť až v stredu večer a definitívne prestane pršať v noci zo stredy na štvrtok. Zrážky, ktoré nás tak čakajú nasledujúce hodiny budú výdatnejšie a prinesú ďalšiu potrebnú vlahu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd