AKTUÁLNE: Na Slovensku sa situácia zhoršuje a zasadajú krízové štáby. Na Záhorí spadlo už 220 mm

Peter Minárik

Tak ako sa očakávalo, tak vo večerných hodinách prichádzajú prvé správy o zhoršujúcej sa situácii na našom území. Problémy hlásia predovšetkým na Záhorí, kde zasadajú krízové štáby.

Vo večerných hodinách sa začína povodňová situácia na našom území prudko zhoršovať a to predovšetkým v najviac postihnutých lokalitách na Záhorí.

Najväčšiu pozornosť púta zrážkomerná stanica v Perneku, kde od začiatku daždivého počasia zaznamenávame rekordný úhrny zrážok. Je to spôsobené silný, náveterným efektom Malých Karpát a vplyvom toho tu neustále prší, pričom len za poslednú hodinu spadlo viac ako 10 litrov zrážok na m2.

K 21:00 eviduje stanica Pernek celkový zrážkový úhrn s hodnotou 225 mm. Pršať tu pritom bude aj naďalej.

Na Záhorí zasadajú krízové štáby

V podvečerných hodinách zasadali krízové štáby vo viacerých obciach na Záhorí. Krízový štáb v obci Láb zhodnotil situáciu, no zatiaľ nevyhlásil mimoriadnu situáciu. Vývoj je zatiaľ totiž pod kontrolou a voda nateraz zaplavila len niekoľko ciest a obcí.

obec Láb
obec Láb

Krízový štáb zasadal aj v meste Stupava, kde spôsobuje problém predovšetkým rieka Stupavka, ktorá už prekročila úroveň 1. povodňového stupňa. Mesto pripravuje protipovodňové opatrenia. Mesto Stupava taktiež prosí občanov, aby pre vlastné bezpečie obmedzili svoj pobyt vonku, chránili svoj majetok, neparkovali na rizikových miestach a vyhýbali sa návšteve lesov, parkov a okolia vodných tokov.

zdroj: Mesto Stupava
zdroj: Mesto Stupava
 

Hasiči stavajú mobilnú protipovodňovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom. Rieka Morava aktuálne stúpa rýchlosťou približne 10 centimetrov za hodinu. Hasiči okrem stavania bariéry na miesto navážajú aj vrecia s pieskom. Nepriaznivé počasie znásobuje silný vietor, ktorý práce sťažuje.

foto: TASR
foto: TASR

Situácia sa zhoršuje aj v skalickom okrese. Po zasadnutí krízového štábu vyhlásili v celom okrese mimoriadnu situáciu a to predovšetkým pre stúpajúcu Moravu. Tá už v Kopčanoch aktuálne prekonala úroveň 2. povodňového stupňa.

Morava v Kopčanoch prekonala 2. povodňový stupeň
Morava v Kopčanoch prekonala 2. povodňový stupeň, zdroj: SHMÚ

Pršať neprestane

Na západom Slovensku intenzívne prší, pričom v ranných hodinách dážď ešte naberie na sile. Podľa aktuálnych predpovedí by mohol ustávať až zajtra podvečer. Dážď sa však opäť vráti v pondelok.

 

Na Záhorí a v okolí Malých Karpát by mohlo spadnúť ešte ďalších 50, na návetriach až 100 mm zrážok. Situácia sa tak bude naďalej zhoršovať.

Slovensko čakajú povodne. Chráňte preto seba aj svoj majetok pred extrémami počasia. Vyplňte nezáväzný formulár a posúdime, či je vaše poistenie správne a vhodne nastavené. (reklama)

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd