AKTUÁLNE: Na juhu Slovenska potvrdili výskyt agresívneho sršňa ázijského

AKTUÁLNE: Na juhu Slovenska potvrdili výskyt agresívneho sršňa ázijského
Dominik Cenkner

Štátna ochrana prírody dnes informovala, že na juhu Slovenska bol potvrdený výskyt agresívneho sršňa. Tento druh spôsobuje problémy včelárom, záhradkárom či vinohradníkom.

Na juhu Slovenska potvrdili výskyt invázneho sršňa ázijského. Informuje o tom TASR na základe potvrdenia od Štátnej ochrany prírody SR.

Sršeň ázijský predstavuje hrozbu pre opeľovače vrátanie včiel. Tie tvoria 80 percent ich potravy.

Zároveň predstavujú hrozbu najmä pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodavý hmyz, ale aj pre ovocinárov, pretože spôsobujú škody na úrode ovocných drevín a vo viniciach.

 

Čím je známy sršeň ázijský?

Sršeň ázijský, známy aj ako sršeň mandarínsky alebo Vespa velutina, je druh sršňa, ktorý pochádza z juhovýchodnej Ázie. V posledných rokoch sa tento invázny druh rozšíril do mnohých európskych krajín, a oddnes oficiálne aj na Slovensku, čo vyvoláva obavy z jeho vplyvu na miestne ekosystémy a ľudské populácie.

Tento sršeň je známy svojou agresivitou, najmä keď ide o ochranu svojho hniezda. Má schopnosť zabiť človeka, ak je osoba alergická na jeho jed alebo ak dôjde k mnohonásobnému bodnutiu.

Sršeň ázijský je tiež veľkou hrozbou pre včely. Je ich prirodzeným predátorom a dokáže zničiť celé včelie kolónie.

Včelári na Slovensku a v iných postihnutých krajinách sa snažia bojovať proti tomuto škodcovi rôznymi metódami, od mechanických pascí až po biologické kontroly. Vlády a environmentálne organizácie pracujú na zvyšovaní povedomia o probléme a na vytváraní stratégií na jeho riešenie.

 

Dôležité je, aby verejnosť bola informovaná o rizikách spojených so sršeňom ázijským a o spôsoboch, ako sa vyhnúť kontaktu s týmto nebezpečným hmyzom. Edukácia a prevencia sú kľúčové pri minimalizácii negatívneho dopadu tohto druhu na ľudí a na ochranu domácich včelích populácií.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
15 °C / -1 °C
Levoslav
Zajtra
Prehánky
17 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Eliška
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd