AKTUALIZOVANÉ: Na Islande došlo k náhlej erupcii. Mesto Grindavík stihli evakuovať

AKTUALIZOVANÉ: Na Islande došlo k náhlej erupcii. Mesto Grindavík stihli evakuovať
Zuzana Macháčová

Na Islande sa opäť silno trasie zem a vulkanológovia varovali pred náhlou erupciu sopky na polostrove Reykjanes. Dnes ráno okolo 9:30 nastala erupcia. Evakuovali celé mesto Grindavík. 

Aktualizované o 9.40 h.: Islandský národný policajný komisár nariadil obyvateľom rybárskeho mestečka Grindavík okamžitú evakuáciu. Toto mesto bolo prvýkrát evakuované v novembri. Evakuáciu nariadili na základe toho, ako sa na cestách v tejto oblasti otvorili sopečné trhliny.

Dnes okolo 4:00 h sa v rade kráterov Sundhnúksgígar začala intenzívna séria zemetrasení. Tomto čase bolo v oblasti nameraných viac ako 200 zemetrasení a seizmická aktivita sa posunula smerom k mestu Grindavík. Erupcia sopky začala dnes o 9:30 h.

Najsilnejšie zemetrasenie

Doteraz najsilnejšie zaznamenané zemetrasenie dosiahlo silu 3,5 magnitúdy a bolo namerané o 3:07 h v Hagafell. Odborníci varovali, že erupcia môže nastať kedykoľvek a aj sa tak stalo. 

Rybárske mestečko Grindavík leží asi 70 kilometrov juhozápadne od islandského hlavného mesta Reykjavík na polostrove Reykjanes. Toto mesto bolo evakuované už aj predtým po týždňoch seizmickej aktivity, ktorá vyvrcholila dramatickou sopečnou erupciou, kedy vychrlila lávu a na oblohe sa objavili obrovské oblaky dymu.

Mesto je tiež domovom preslávenej islandskej Modrej lagúny, ktorá láka turistov do svojej parnej geotermálnej vody a je jednou z najnavštevovanejších atrakcií krajiny. „Dá sa predpokladať, že príkaz bude platný počas nasledujúcich troch týždňov," uviedla agentúra pre civilnú ochranu krajiny vo svojom vyhlásení.

Najnovší príkaz na evakuáciu prichádza po tom, čo Islandský meteorologický úrad v piatok oznámil, že riziká spojené so sopečnými trhlinami sa považujú za vyššie riziko ako v predchádzajúcom hodnotení.

„Na základe hodnotenia nebezpečenstva odboru civilnej ochrany vydaného 12. januára sa z hľadiska verejnej bezpečnosti nepovažuje za bezpečné ostať v meste Grindavík," uviedol vládny úrad.

Magma môže dosiahnuť Grindavík

Množstvo magmy dosiahlo podobnú úroveň, ako keď došlo k predchádzajúcej erupcii v decembri, uviedla agentúra. Avšak v prípade očakávanej erupcie by magma mala smerovať ďalej na juh a možno by mohla dosiahnuť aj mesto Grindavík. 

Na polostrove Reykjanes sa striedajú obdobia seizmickej aktivity trvajúce 600 až 800 rokov a obdobia sopečnej aktivity trvajúce 400 až 500 rokov. Nedávne erupcie naznačujú začiatok obdobia sopečnej činnosti na Reykjanes.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd