AKTUÁLNE: Na Floridu čoskoro udrie hurikán 4. kategórie. Bude to pohroma

AKTUÁLNE: Na Floridu čoskoro udrie hurikán 4. kategórie. Bude to pohroma
Veronika Salayová

Prognostici z NOAA očakávajú, že Helene už o pár hodín dopadne na Floridu ako hurikán 4. kategórie. Takýto silný hurikán bude mať zničujúce účinky. V oblasti prebieha masová evakuácia.

Hurikán Helen dnes večer miestneho času (okolo polnoci nášho času) zosadne nad floridským Big Bend Coast a s veľkou pravdepodobnosťou prinesie hotovú spúšť.

Prognostici hovoria o najsilnejšom hurikáne tohto roku, ktorý by mohol by priniesť katastrofické vetry a veľmi vysoké vlny na severovýchodné pobrežie Mexického zálivu, uviedlo Národné centrum pre hurikány. „Prípravy na ochranu života a majetku by sa mali urýchlene dokončiť,“ vyzvalo centrum.

Národná meteorologická služba varovala, že „katastrofická a smrteľná búrka je pravdepodobná pozdĺž častí pobrežia Big Bend na Floride, kde by záplava mohla dosiahnuť výšku až 6 metrov nad zemou spolu s ničivými vlnami.“ V tejto oblasti už prebieha masová evakuácia obyvateľov.

 

Dopad hurikánu na pevninu Floridy bude drsný

Helene mal počas dnes večer po zosadnutí na pevninu dosiahnuť maximálny trvalý vietor s rýchlosťou až 210 km/h. Po pristátí sa očakáva, že sa v piatok a sobotu stočí na severozápad a spomalí nad údolím Tennessee, uviedlo NOAA. 

Pred hurikánom platia výstrahy najvyššieho stupňa v takmer celej Floride, celej Georgie, celej Južnej Karolíny. Varovania sa rozšírili aj do západnej Severnej Karolíny a výstrahu postihli aj časti Alabamy.

Katastrofické nárazy vetra znamenajú, že ľudia sa musia pripraviť na nebezpečné podmienky, dlhšie výpadky elektriny a značný počet popadaných stromov a zablokovaných ciest. Veľkým problémom bude aj extrémne silný dážď, ktorý bude spôsobovať povodne. 

 

Hurikánová sezóna sa zastavila a teraz prekvapila

Táto atlantická hurikánová sezóna sa nevyvíjala tak, ako odborníci predpovedali. V tejto sezóne bolo zatiaľ len 8 pomenovaných búrok a prognostici boli prekvapení a zmätení, keď sa sezóna v auguste a septembri zastavila. 

Táto tropická búrka však nadobudla veľmi rýchly priebeh, pretože za krátky čas sa z búrky stal hurikán, a ešte k tomu takýto silný. Ešte nikdy v histórii Národného hurikánového centra sa nestalo, aby sa v predpovedi na 60 hodín z nepomenovaného systému očakával hurikán 3. kategórie, pričom podľa prognóz NOAA sa dnes z Helen stane hurikán až 4. kategórie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
25 °C / 8 °C
Cyprián
Zajtra
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Skoro jasno
19 °C / 0 °C
Levoslav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd