AKTUÁLNE: Na akcii pre deti udrel blesk. Zranených je niekoľko osôb, vrátane detí

Dominik Cenkner

Prvý júnový víkend patrí tento rok všetkým deťom, ktoré včera oslávili svoj medzinárodný deň. Na jednej z akcií pre nich došlo k nešťastiu, keď medzi ľudí udrel blesk. Z miesta hlásia viacero zranených, medzi nimi je aj niekoľko detí.

U našich susedov vystrájajú silné búrky. Kritická situácia je predovšetkým v Čechách, kde sa vyskytujú stacionárne búrky. Keďže v oblasti sú výrazne nasýtené povodia, tak aktuálne zrážky môžu spôsobiť prívalové povodne. To sa aj v Česku stalo a obec na Plzeňsku doslova spláchla povodňová vlna.

Prívalové zrážky v Česku hrozia aj naďalej, no okrem prívalových zrážok spôsobujú problémy aj blesky. Jeden z bleskov v Česku zranil niekoľko ľudí.

Blesk zranil niekoľko detí

Niekoľko ľudí vrátane detí utrpelo zranenia po zásahu bleskom v českom meste Liberec. Na mieste zasahujú záchranári a hasiči. Uviedla to v nedeľu polícia ČR, informuje TASR s odvolaním na správu spravodajského portálu Novinky.cz.

Blesk udrel v popoludňajších hodinách pri zámockom parku v mestskej štvrti Vratislavice nad Nisou, napísala polícia v príspevku na sociálnej sieti X. „Na mieste aktuálne zaisťujeme plynulý prejazd sanitiek,“ dodala.

Informácie o počte zranených sa líšia. Hovorca libereckej nemocnice Václav Řičář povedal, že zranenia utrpelo 13 ľudí - päť detí a osem dospelých. „Celkom päť osôb bolo resuscitovaných,“ dodal. Polícia ČR informovala o pätnástich zranených.

 

Blesk zrejme udrel do stromu

Podľa hasičov udrel blesk do stromu, pod ktorým sa nachádzali ľudia. „Asistujeme záchrannej službe s transportom zranených osôb a poskytovaním predlekárskej pomoci,“ uviedol hasičský zbor.

„V tejto chvíli začína odsun pacientov do nemocníc, na mieste zasahujú dva vrtuľníky,“ povedal pre portál Novinky.cz hovorca libereckej záchrannej služby Michael Georgiev.

Búrky v Česku spôsobujú množstvo škôd

U našich susedov je búrlivo už od skorých dopoludňajších hodín a búrky neutíchajú ani popoludní. Udrelo pri nich viac ako 8 000 bleskov.

 

Okrem toho sú búrky sprevádzané aj intenzívnymi zrážkami, ktoré vyvolávajú bleskové povodne. Stalo sa tak napr. v obci Štěnovice v Plzeňskom kraji. Voda tam zo sebou brala všetko, čo jej stálo v ceste.

Búrky na Slovensku

Slabšie búrky sa vyskytli aj na severozápade Slovenska. Najmä na Záhorí.

Výraznejšie škody však nespôsobili. Aktuálnu polohu búrok môžete sledovať cez náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd