AKTUÁLNE: Minister zvolal krízový štáb. Dôvodom je prudko stúpajúca hladina Dunaja

AKTUÁLNE: Minister zvolal krízový štáb. Dôvodom je prudko stúpajúca hladina Dunaja
Veronika Salayová

Minister životného prostredia zvolal krízový štáb pre stúpajúci hladinu Dunaja. Cieľom je zaistiť potrebné kroky pre bezpečnosť obyvateľov a ochrániť ich majetok pred možnými záplavami. 

Minister životného prostredia Tomáš Taraba zvolal pre stúpajúcu hladinu Dunaja krízový štáb a zároveň kontrolný deň na Vodnom diele Gabčíkovo. Cieľom krízového štábu bude zabezpečiť kroky na zaistenie bezpečnosti obyvateľov pred zvýšeným rizikom povodní na Dunaji, informuje TASR. 

Aktuálne sa podľa slov ministra podarilo zapojiť do prevádzky všetkých 8 turbín na výrobu elektrickej energie v Gabčíkove, čím sa zvýšil prietok Dunaja. Vďaka tomuto kroku rýchlejšie odteká voda z územia. Taraba pre slovenskú agentúru ďalej dodal, že ďalšie 3 turbíny na výrobu elektriny sú v prevádzke v Čunove.

 

Situácia na Dunaji je pod kontrolou

Generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Peter Molda tvrdí, že aktuálne nastavený prietok Dunaja je na úrovni 4 200 kubických metrov vody za sekundu, ako ďalej informuje TASR. 

Aj Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pozorne sleduje hladinu Dunaja na viacerých vodočtoch v rámci zahraničia, ako sú vodočet v nemeckom Passau alebo rakúskom Kienstocku. 

Dodal, že na Slovensku je určujúcim vodočet v bratislavskom Devíne. Ten zatiaľ podľa Moravčíka nedosahuje úroveň ani 1. stupňa povodňovej aktivity, ktorá sa začína na hranici 650 centimetrov. „Obyvateľov Podunajska tak môžeme ubezpečiť, že nedôjde k ich ohrozeniu v dôsledku povodňovej aktivity,“ poznamenal.

 


Dnes ráno dosiahli 1. SPA rieky Dunaj v Bratislave a Morava v Devínskej Novej Vsi. V platnosti je hydrologická výstraha 1. stupňa pre okresy Bratislava a Dunajská Streda pre tok Dunaj a dolný úsek rieky Moravy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Zajtra
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd