AKTUÁLNE: Minister Taraba zvoláva na Slovensku krízový štáb. Dôvodom sú zrážky a hroziace povodne

Veronika Salayová

Minister životného prostredia dnes informoval, že zvolá krízový štáb v dôsledku nepriaznivej poveternostnej situácie, ktorý sa dotýka aj Slovenska. 

Minister životného prostredia Tomáš Taraba zvolá krízový štáb pre zrážky, ktoré sa majú vyskytnúť najbližšie dni na Slovensku, ako to uviedol po rokovaní vlády, informuje TASR. 

Minister nechce podceniť situáciu a chce, aby Slovensko bolo pripravené a aby nás dopady po zrážkach a povodniach zasiahli čo najmenej. 

„Protipovodňové opatrenia na Devíne sa budú zo strany Slovenského vodohospodárskeho podniku pripravovať v najbližších chvíľach,“ povedal Taraba pre slovenskú agentúru. 

 

Taraba verí, že Slovensko povodne zvládne

Taraba dodal, že prietok na Dunaji odhaduje Slovenský hydrometeorologický ústav na 8 000 metrov kubických, a preto bude vo vodnej elektrárni Gabčíkovo v prevádzke sedem turbín z ôsmich.

Minister dodal, že pevne verí, že túto neľahkú situáciu slovenské rieky a hlavne Dunaj zvládnu niekde na úrovni 2. stupňa povodňovej aktivity.

Ďalej k tejto téme doplnil, že verí, že túto situáciu zvládnu tak, ako v prvom polroku tohto roka, kedy manažovali vysoké prietoky vody na Dunaji a Slovensko na tom zarobilo.

 

Situácia bude náročná

Na blížiace zrážky a hroziace povodne tak po Česku reaguje aj Slovensko. Numerické modely naďalej avizujú pre našu oblasť rozsiahle zrážky, ktoré pravdepodobne skončia ničivými povodňami.

Českí meteorológovia avizujú úhrny zrážok pre Česko do 200 mm, lokálne v oblasti Jesenníkov až do 300 mm. Úhrny na Slovensku sa pohybujú na úrovni od 100 do 200 mm. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd