AKTUÁLNE: V Nízkych Tatrách vypukol pre sucho požiar

AKTUÁLNE: V Nízkych Tatrách vypukol pre sucho požiar
Dominik Cenkner

Doslova len pred necelou hodinou sme vydali článok o tom, že hasiči aktualizovali zoznam okresov, kde kvôli suchému počasiu hrozia požiare. Žiaľ, jeden z nich sa rozhorel pri vrchu Orlová.

„Modul pozemného hasenia práve zasahuje pri požiari lesa v nedostupnom teréne pri obci Pohorelá v oblasti vrchu Orlová. Na miesto sú súčasne vyslané profesionálne aj dobrovoľné hasičské jednotky,“ informuje Hasičský a záchranný zbor SR.

Takto vyzerá požiar pri pohľade z obce Bacúch.

foto: Ľubomír Zlúky
foto: Ľubomír Zlúky

Na Slovensku vládnu horúčavy a sucho

Popoludňajšie teploty sa v posledný augustový piatok opäť raz dostali nad +35 °C. Stalo sa tak v Mužli, Slovenskom Grobe a Hurbanove.

 

Pred nebezpečnými horúčavami varovali aj hasiči. Tí len dnes aktualizovali zoznam okresov, pre ktoré platí zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov.

Na zozname sa ocitol aj okres Brezno, v ktorom hasiči momentálne bojujú s požiarom v nedostupnom teréne.

V ktorých ďalších okresoch si dať pozor prezrádzame v tomto článku. A čo pre tieto okresy platí?

V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti. Zakazuje sa najmä fajčiť a používať otvorený plameň, vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov či zakladať oheň v priestoroch alebo miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu.

 

Povinnosti v súvislosti s prevenciou proti požiarom majú aj vlastníci, správcovia či užívatelia lesných pozemkov. Tí sú okrem iného povinní zabezpečovať hliadkovaciu činnosť, protipožiarne náradie na určenom mieste a udržiavať existujúce prejazdové cesty v stave umožňujúcom bezproblémový príjazd hasičských jednotiek.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 3 °C
Ľudomil
Zajtra
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd