AKTUÁLNE: Grécko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 4,8

AKTUÁLNE: Grécko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 4,8
Veronika Salayová

Dnes vo večerných hodinách zasiahlo morskú oblasť pri pobreží Grécka pomerne silné zemetrasenie. 

Zemetrasenie s magnitúdou 4,8  zasiahlo morskú oblasť pri pobreží Grécka v utorok o 18:54 h neďaleko Rhodosu.

Podľa údajov Národného inštitútu geofyziky a vulkanológie (INGV) sa epicentrum zemetrasenia nachádzalo na východnom konci Egejského mora v hĺbke 9 kilometrov medzi Gréckom, Krétou a Tureckom.

Epicentrum sa nachádzalo 94 km od gréckeho mesta Afanta a 228 km od tureckej Antalye, informuje EMSC.

 

Nie sú hlásené škody po zemetrasení

Hoci bolo zemetrasenie dosť silné, v súčasnosti nie sú správy o výrazných škodách na ľuďoch alebo majetku v pobrežných oblastiach najbližšie k epicentru. V oblasti naďalej prebiehajú slabšie dotrasy.

Presná magnitúda, epicentrum a hĺbka zemetrasenia môžu byť ešte revidované v priebehu niekoľkých hodín, keď seizmológovia prehodnotia údaje a spresnia svoje výpočty, alebo keď iné agentúry vydajú svoje správy. 

Národné observatórium v Aténach (NOA) vyhodnotilo, že išlo o zemetrasenie s magnitúdou 4,6 a napríkald Nemecké výskumné centrum pre geovedy (GFZ) informovalo o zemetrasení s magnitúdou 4,7.

Otrasy pocítili mnohí

Na základe predbežných seizmických údajov by zemetrasenie nemalo spôsobiť žiadne významné škody, ale pravdepodobne ho mnohí pocítili ako ľahké vibrácie v oblasti epicentra.

Slabé otrasy na základe prvých hlásení pocítili napríklad obyvatelia v Lindose (720 obyv.) nachádzajúcej sa 85 km od epicentra a Lardose (1 300 obyv.) vzdialenom 90 km.

 


Medzi ďalšie mestá v blízkosti epicentra, kde bolo možné zemetrasenie pociťovať ako veľmi slabé otrasy, patrí Archangelos (5 400 obyvateľov), ktorý sa nachádza 94 km od epicentra, Afanta (5 600 obyvateľov) vzdialená 99 km, Rhodos (56 100 obyvateľov) 110 km či napríkald Ialysos (11 300 obyv.) vzdialený 111 km.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd