AKTUÁLNE: Filipínsky ostrov zasiahlo silné zemetrasenie. Platí varovanie pred cunami

AKTUÁLNE: Filipínsky ostrov zasiahlo silné zemetrasenie. Platí varovanie pred cunami
Dominik Cenkner

Filipínsky ostrov Mindanao zasiahlo v piatok dopoludnia nášho času veľmi silné zemetrasenie. Obyvatelia sú v pohotovosti, platí aj varovanie pred vlnou cunami.

Ako informuje Európske stredomorské seizmologické stredisko (EMSC), k zemetraseniu došlo o 09:14 h nášho času, na Filipínach o 16:14 h. Veľkosť zemetrasenia odhadujú na 6,7 magnitúdy. 

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 23 km juhozápadne od mesta Glan a 53 km južne od veľkého General Santos, v ktorom žije takmer 680 tisíc obyvateľov. Hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke približne 70 km. 

zdroj: emsc.eu
zdroj: emsc.eu

Tamojšie úrady vydali po zemetrasení aj varovanie pred možnou vlnou cunami. Z oblasti zatiaľ neprichádzajú správy o škodách či prípadných obetiach. V prípade nových informácií vás o tom budeme informovať. 

Zemetrasenia na Filipínach

Silné zemetrasenia na tomto ostrovnom štáte nie sú zriedkavé. Dňa 15. júna 2023 otriaslo mestom Calatagan v Batangase na severe Filipín zemetrasenie s magnitúdou 6,3. Zemetrasenie bolo cítiť v okolitých provinciách a v hlavnom meste Manila.

Filipínsky inštitút vulkanológie a seizmológie (Phivolcs) uviedol, že zemetrasenie bolo tektonického pôvodu a malo hĺbku 119 km. Pochádzalo z Manilskej priekopy, subdukčnej zóny, kde sa filipínska morská doska posúva pod euroázijskú dosku.

Zemetrasenie nespôsobilo žiadne väčšie škody ani obete, ale narušilo niektoré služby a činnosti v postihnutých oblastiach. Bola pozastavená výučba a práca na niektorých štátnych úradoch a niektoré železničné trate boli zastavené kvôli bezpečnostným kontrolám. Na niektorých budovách a infraštruktúre boli zaznamenané trhliny, ktoré však neboli považované za nebezpečné.

Filipíny sa nachádzajú v Tichomorskom ohnivom kruhu, páse seizmickej aktivity, ktorý obklopuje Tichý oceán. V krajine sa nachádza 24 aktívnych sopiek a niekoľko zlomových línií, ktoré ju robia náchylnou na zemetrasenia a sopečné erupcie.

Podľa spoločnosti Phivolcs je v krajine každý deň zaznamenaných v priemere 20 zemetrasení, väčšina z nich je však príliš slabá na to, aby sme ich zaznamenali. Niektoré zemetrasenia však môžu byť dostatočne silné na to, aby spôsobili škody alebo vyvolali cunami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd