AKTUÁLNE: Erupcia na Etne silnie. Sopka chrlí nebezpečný „dážď“ sopečných kameňov. Lety sú zrušené

AKTUÁLNE: Erupcia na Etne silnie. Sopka chrlí nebezpečný „dážď“ sopečných kameňov. Lety sú zrušené
Veronika Salayová

Erupcia talianskej sopky Etna sa dnes nadránom výrazne zintenzívnila a vulkán začal chrliť okrem lávovej fontány aj sopečné kamene, ktoré dosahujú veľkosť až 4 cm. Tieto kamene padajú do okolitých dedín pod sopkou a ohrozujú obyvateľov. 

Na Etne prebieha erupcia už niekoľko týždňov, no dnes nadránom táto erupcia výrazne zosilnela a všetkých prekvapila. V nedeľu nadránom o 4.21 hod. Etna vymrštila so seba výraznú lávovú fontánu a vychrlila doslova „dážď“ sopečných kameňov.

Tie dosiahli veľkosť až do 4 cm a veľkou rýchlosťou padali do okolitých dedín pod sopkou. Obyvateľov nadránom vystrašil hluk a padajúce sopečné kamene. 

sopečné kamene z Etny
sopečné kamene z Etny, foto: Meteoweb

Národný ústav geofyziky a vulkanológie – observatórium Etny oznámil, že zo záberov video monitorovacej siete bolo pozorované, že silná strombolská aktivita v kráteri Voragine sa počas noci vyvinula do lávovej fontány.

„Táto aktivita práve prebieha a vytvára sopečný oblak, ktorý sa v súlade s predpovedným modelom rozptýli smerom východ,“ informuje observatórium. 

 

Erupcia prebieha, platí červený kód pre všetky lety

Výbušná činnosť Etny naďalej pokračuje pokračuje. Poradné centrum sopečného popola (VAAC) Toulouse varovalo pred oblakom sopečného popola, ktorý vystúpil do odhadovanej výšky 6 100 m a zároveň letovej hladiny. Oblak dymu sa pohybuje sa rýchlosťou 20 m/s v smere na východ.

Letový kód bol okamžite zmenený na červený, čo znamená, že všetky lety sú zrušené alebo budú presmerované na iné letiská. Cestujúcim sa odporúča riadiť sa pokynmi svojej leteckej spoločnosti a sledovať aktuálne informácie. 

Vulkanológovia ďalej informovali, že infrazvuková aktivita sopky je na veľmi vysokých hodnotách. Infrazvukové udalosti sú lokalizované v kráteri Voragine a vykazujú vysoké amplitúdy.

Etna je takmer nepretržite aktívna a patrí medzi najaktívnejšie sopky na svete. Niektoré významné historické erupcie zahŕňajú roky 122 pred Kristom. 

 

Etna je zároveň jednou zo sopiek s najdlhšími historickými záznamami o erupciách, ktoré siahajú viac ako 2 000 rokov do minulosti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd