AKTUÁLNE: Cesty sú úplne zatopené, vylievajú sa aj potoky. Problémy po búrkach rýchlo pribúdajú

Veronika Salayová

Stacionárne búrky na Slovensku si už vyberajú svoju daň v podobe zatopených ciest. Tých začína na našom území pribúdať a cesty sa menia na rieky. Kde si dať pozor a kde sú cesty úplne neprejazdné? 

Búrky naberajú na sile a ostáva po nich spúšť. Silný vietor, krúpy a najmä hektolitre vody, ktoré páchajú problémy (nielen) na cestách. Najmä vodiči v Žilinskom kraji majú nemalé problémy.

Niektoré cesty na Orave a Liptove sa zmenili na rieky. Potoky zaplavili viaceré obce, vrátane Valaskej Dubovej, kde začala voda zatápať pivnice rodinných domov. Na pomoc tam smerovali hasiči z Ružomberku, informuje Žiliňák.

Voda aj kolóny na cestách v Žilinskom kraji

Zlá situácia je podľa tohto portálu aj vo Vyšnom Kubíne, kde po komunikáciách tečú hektolitre vody. Vody je tu toľko, že ulice pripomínajú rieku, a to doslova. Vodiči sa boja prejsť cez zaplavené cesty a tvoria sa rozsiahle kolóny.

 

Hasiči aktuálne zasahujú aj v Terchovej smerom na Šípkovú. Čiastočne zatopená je tiež cesta I/18 vo Vrútkach. Na týchto úsekoch veľmi opatrne.

Okrem zaplavených ciest sa po búrkach vylievajú aj menšie vodné toky. Napríklad potok v Likavke sa tak rozvodnil, že sa vylial z brehov a zatopil časť obce. Na pomoc dorazili hasiči, ktorí postavili aj protipovodňové zábrany. 

vyliaty potok v Likavke
vyliaty potok v Likavke, foto: Marián Švalec
Likavka po búrke
Likavka po búrke, foto: Marián Švalec

Podľa amatérskych zrážkomerných staníc spadlo lokálne na našom území už takmer 70 mm zrážok a podľa oficiálnych staníc SHMÚ sa hodnoty blížia k 50 mm. 

Hrozia ďalšie lokálne povodne

Dnešné búrky sú nebezpečné práve množstvom vody a tým, že búrky majú práve stacionárny charakter. Znamená to, že trvajú dlhšie a na jedno miesto prinášajú veľmi veľa vody, čo pomerne rýchlo a ľahko spôsobí prívalovú povodeň.

 

Preto na miestach, kde je búrlivo, pozor na lokálne povodne a aj rýchly vzostup vodných tokov. Vo viacerých okresoch na severnom a strednom Slovensku platia výstrahy 2. stupňa pred bleskovými povodňami. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd