AKTUÁLNE: Časť Pardubíc sa chystá na možnú evakuáciu. Ďalšia česká obec je odrezaná od sveta

Veronika Salayová

Poveternostná situácia sa u našich susedov nielenže nezlepšuje, ale, naopak, zhoršuje. Zrážky pribúdajú a s nimi aj problémy. Časť Pardubíc sa už chystá na možnú evakuáciu, o ktorej sa bude rozhodovať v priebehu dnešného dňa. 

Tlaková níž prináša do Čiech výdatný a trvalý dážď, ktorý dvíha hladiny tokov. Až do pondelka českí meteorológovia očakávajú vysoké zrážkové úhrny a povodne.

Na veľkú vodu sa pripravujú obce i mestá, pričom sa rušia takmer všetky kultúrne i športové podujatia. V súvislosti s počasím dochádza aj k výpadkom prúdu alebo k problémom v doprave.

Príprava na evakuáciu obyvateľov

Krušné ráno aktuálne zažívajú niektorí obyvatelia Pardubíc. Časť mesta na východe Čiech sa už chystá na evakuáciu. Obyvatelia Nemošíc, Drozdic a Mnětic, troch častí Pardubíc ležiacich pri rieke Chrudimce, sa musia chystať na evakuáciu, ako presnejšie informujú Novinky.cz.

Dnes ráno zasadala povodňová komisia v Pardubiciach a zatiaľ sa pre evakuáciu obyvateľov nerozhodla. Ďalšie zasadnutie bude poobede, kde bude rozhodovať o ďalšom vývoji situácie. 

 

„Uzavreté boli cyklotrasy pozdĺž Chrudimky na oboch brehoch. Zatvorená je aj miestna komunikácia medzi Židovským cintorínom a skautským centrom na Vinici a oblasť Červeňáku,“ informoval primátor Ján Nadrchal.

Jedna z českých obcí má úplne zaplavené cesty. Obec Višňová je odrezaná od zvyšku Frýdlantska na Liberecku. Voda z rozvodnenej Smědé zaplavila cesty a dopravu zaisťuje evakuačný tatra, informuje Blesk.cz.

Desiatky riek dosahujú povodňové stupne

O 6:30 h bol povodňový stupeň na 145 miestach Česka. Najvyšší, teda 3. stupeň bol na 27 miestach. Povodňové modely však ukazujú, že niektoré toky by mali kulminovať s nižšími prietokmi oproti odhadom zverejneným v piatok poobede. 

 

Týka sa to napríklad riek Otava a Volyňka v oblasti Strakonicka a hlavne ostro sledovanej rieky Svratka pred prítokom do moravskej metropoly Brna. Tá by mala kulminovať na úrovni 300 centimetrov, zatiaľ čo predchádzajúca prognóza počítala so 406 centimetrami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd