AKTUÁLNE: Ak letíte, pripravte sa na meškanie. Riadenie letovej prevádzky aj pre zlé počasie nestíha

AKTUÁLNE: Ak letíte, pripravte sa na meškanie. Riadenie letovej prevádzky aj pre zlé počasie nestíha
Peter Minárik

Letné obdobie je časom dovoleniek a každoročne je nebo nad Európou značne preťažené dovolenkovými letmi. V posledných dňoch sa situácia na európskych letiskách začína značne zhoršovať a dnes sa ešte viac výraznejšie zhoršila.

Dovolenková sezóna naplno začala, no prakticky od začiatku prázdnin sa objavujú problémy na letiskách, ktoré nestíhajú odbavovať batožiny ľudí.

Situácia sa však zhoršuje nielen na letiskách, ale aj vo vzduchu. Nedostatok pracovníkov nielenže ovplyvňuje prevádzku letísk, ale veľmi prehustený je aj letový priestor nad Európou. Letecké koridory sú prehustené a riadenie letovej prevádzky nestíha odbavovať lety. Situáciu naviac teraz zhoršilo počasie. Zápchy sú tak aj na nebi.

Riadenie letovej prevádzky má problémy

Dnes dochádza na letiskách k výrazným zdržaniam. Letisko Viedeň odbavuje odlety zhruba s hodinovým oneskorením. Prílety meškajú zhruba 30 minút. Menšie problémy sú aj na budapeštianskom letisku, kde odlety meškajú priemerne 40 minút.

 

Pražské letisko vybavuje odlety s 30 minútovým meškaním, no oveľa väčšie problémy sú v dovolenkových destináciach. Talianske a Chorvátske letiská hlásia zhruba hodinové meškanie a ešte horšie je to na gréckych letiskách. Najkritickejšia situácia je aktuálne na tureckých letiskách, kde odlety aj prílety meškajú priemerne hodinu až dve.

Letecké spoločnosti vyzývajú na trpezlivosť

Jedna z najväčších nízkonákladových leteckých spoločností Wizz Air sa dnes oficiálne vyjadrila, že na vine je kombinácia nedávno nepriaznivého počasia a nedostatkov v riadení leteckej prevádzky.

 

Kvôli nedostatku kapacít a personálu u európskych poskytovateľov služieb riadenia letovej prevádzky (ATC) dochádza k značným výzvam v plánovaní letov, ktoré sú ešte viac zhoršené nedávnymi nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Tieto problémy zasahujú všetky európske letecké spoločnosti, vrátane Wizz Air.

Služby ATC stále nedosahujú požadovaný výkon kvôli opakovaným nedostatkom personálu, čo spôsobuje významné meškania a rušenia letov v celom odvetví. Táto situácia je neprijateľná a je mimo našej kontroly.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd