AKTUALITA: Západom sa ženú extrémne silné búrky. Padajú väčšie krúpy s priemerom 3 cm

Peter Minárik

Nad Záhorím sa v popoludňajších hodinách začali vytvárať veľmi silné búrkové bunky, ktoré aktuálne postupujú cez Malé Karpaty a Podunajskú nížinu, pričom naberajú na sile. Už nejde len o jednu búrku, ale o komplex viacerých silných búrkových buniek.

Pred 16:00 sa v oblasti okresu Malacky začala formovať supercela, ktorá veľmi rýchlo narastala. Horná hranica búrkovej bunky siaha až do výšky 17 km, čo avizuje riziko výskytu väčších krúp.

Extrémne silná búrka sa z oblasti Lozorna presunula cez Malé Karpaty, Modru a aktuálne smeruje do oblasti Serede a Nitry. Presúvať sa bude ďalej k juhovýchodu, no tu nebezpečná situácia nekončí.

Za hlavnou a najsilnejšou búrkou dochádza k tvorbe ďalších búrkových buniek, ktoré prakticky postupujú po tej istej trase.

búrky postupujú cez Malé Karpaty nad Podunajskú nížinu
búrky postupujú cez Malé Karpaty nad Podunajskú nížinu
 

Padajú väčšie krúpy

Dnešná situácia nielen u nás, ale aj v okolitých krajinách praje výskytu silných superciel. Vlhký vzduch sa nachádza aj vo vyšších vrstvách, čo umožňuje výraznejší rast búrkového mraku a tým sú búrky aj nebezpečnejšie.

V oblasti Lozorna či Pezinka zaznamenali naši čitatelia výskyt väčších krúp. Priemer mali do 2 až 3 cm.

takéto krúpy padali v Limbachu
takéto krúpy padali v Limbachu, autor: Milan Beňo
takéto krúpy padali v Lozorne
takéto krúpy padali v Lozorne, foto: Kristína Vojteková
krúpy v Pezinku mali priemer okolo 2 cm
krúpy v Pezinku mali priemer okolo 2 cm, foto: Maroš Maroš
 

Intenzívne krupobitie zasiahlo aj Pezinok či Modru. Krúpy hrozia prakticky v celej oblasti okresu Malacky, Pezinok, Trnava, Senec, Galanta, Šaľa, Hlohovec a Nitra. 

Silné búrky sa budú na našom území vyskytovať až do neskorších večerných hodín. Práve teraz stúpa ich riziko na západe Slovenska, no pomerne intenzívne búrky hrozia aj na východnom Slovensku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd