AKTUALITA: Viedňou preteká tretí najvyšší Dunaj v histórii. Stav je horší, ako čakala predpoveď

Peter Minárik

V povodí Álp sa výrazne zhoršuje hydrologická situácia a Viedňou aktuálne preteká extrémne vysoký Dunaj, ktorý aktuálne dosahuje tretiu najvyššiu hladinu v histórii.

Intenzívny lejak dnes zasiahol celé rakúske povodie Álp, pričom plošne spadli desiatky, lokálne až stovky milimetrov zrážok, čo sa prejavuje na kritickej situácii v Rakúsku. V Rakúsku je situácia horšia, akú očakávali všetky hydrologické a meteorologické predpovede.

Dolné Rakúsko dnes pre extrémne počasie vyhlásilo stav prírodnej katastrofy a požiadalo o pomoc armádu. Povodeň zastavila železničnú dopravu a voda zaplavila aj hlavné cestné koridory. Diaľnice A1, A2 aj A3 sú zaplavené.

Vo Viedni sa situácia stále zhoršuje, pričom stav na Dunaji je aktuálne horší, ako očakávali predpovede.

Tretí najvyšší Dunaj v histórii 

Hladina Dunaja aktuálne pred príchodom do mesta Viedeň dosahuje tretí najvyšší stav v histórii. Na profile Korneuburg dosiahla výška Dunaja 758 cm, čo je tretí najvyšší stav v histórii meraní. Vyššie bol Dunaj pred Viedňou len 15.8.2002 s výškou 789 cm a v 5.6.2013 s výškou 809 cm.

 

Prietok Dunaja v tomto profile dosiahol 10200 m³/s, čo atakuje 100-ročnú povodeň.

zdroj: Spolková krajina Dolné Rakúsko
zdroj: Spolková krajina Dolné Rakúsko

Rakúski hydrológovia varujú, že situácia sa môže zhoršiť a vývoj je už teraz nečakaný. Na webe uvádzajú, že z dôvodu nepravdepodobných výsledkov výpočtov sa v súčasnosti nezverejňujú žiadne prognózy.

Dunaj bude v Bratislave vyšší

Na základe vývoja v Rakúsku možno konštatovať, že Dunaj aj v Bratislave bude vyšší. Pôvodné odhady o výške 910 cm, neskôr 930 cm sú už neaktuálne a nová prognóza naznačuje možný atak výšky 950 cm, čo je o 160 cm viac, ako je aktuálna výška Dunaja v Bratislave.

 

Dunaj v Bratislave dosahuje aktuálne úroveň 2. povodňového stupňa a po polnoci by mal prelomiť 3. povodňový stupeň. Kulminovať bude až v utorok.

Doplnené o 20:26: Ako informovali viedenskí hydrológovia pre ORF, tak Viedeň eviduje viac ako 100-ročnú povodeň na Dunaji. Hydrológovia nevylučujú ďalšie zvýšenie, keďže v okolí stále výdatne prší. Informujú tiež, že aktuálne sú akékoľvek prognózy veľmi nepresné a všetko to závisí od toho, kedy prestane pršať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd