Maďarsko sa dnes trasie. Práve zaznamenali DESIATE ZEMETRASENIE. Takto ich zachytili kamery

Peter Minárik

Susedné Maďarsko sa dnes trasie. V priebehu dopoludnia zaznamenali až tri zemetrasenia. Zem sa však triasť neprestáva. V priebehu popoludnia zaznamenali ďalšie zemetrasenia, pričom len pred niekoľkými minútami zaznamenali seizmológovia ďalšie, v poradí už šieste zemetrasenie. Toto bolo teraz silnejšie. Spoločne majú tieto zemetrasenia to, že epicentrum je rovnaké.

U našich južných susedov je dnešná sobota pomerne zaujímavá. Trasie sa tu zem a to už od dnešného dopoludnia.

V dopoludňajších hodinách došlo k dvom zemetraseniam. K prvému zemetraseniu došlo o 11:43 hod a k druhému hneď krátko potom o 11:46 hod.

Zdalo sa, že krajina má zemetrasenia za sebou, avšak aktuálne Maďarsko zažíva ďalšie otrasy. Ide s najväčšou pravdepodobnosť o dotrasy, ktoré vyvolali prvé zemetrasenia o sile M 4.0, ku ktorému došlo o 11:16.

Zaznamenali už desať zemetrasení

K prvým silným otrasom prišlo o 11:13 s magnitúdou 3.8 a o 11:16 s M4.0. To však nebolo všetko a nasledovali ďalšie dotrasy o 12:51 o sile M2.9., o 14:18 o sile M2.8, o 14:21 o sile M3.1, o 14:47 o sile M2.6, o 16:38 o sile M2.7, o 17:02 o sile M2.6, o 17:54 o sile M3.5 a posledné o 18:20 o sile M3.8.

Zdá sa však, že zemetraseniam ešte nie je koniec. Večerné zemetrasenia sú pomerne silné a budú nasledovať ďalšie dotrasy.

Všetky zemetrasenia majú jedno spoločné. Ich epicentrum sa nachádza zhruba 11 km od mesta Gyomaendrődu, ktoré sa nachádza na severozápadnej hranici Békešskej župy.

epicentrum zemetrasenia, zdroj: EMSC
epicentrum zemetrasenia, zdroj: EMSC

Ľudia otrasy pociťujú

Seizmológovia uvádzajú, aby ľudia neprepadali panike. Dnešné zemetrasenia sú síce silnejšie, no ročne ich zaevidujú niekoľko stoviek.

Dnešné zemetrasenia si vyžiadali niekoľko popraskaných stien a zrejme najvýraznejšie hlásenie o škodách a prejavoch dnešných zemetrasení prišlo z obce Csabacsűdön, kde kamera zaznamenala otras a následné pády škridiel.