AKTUALITA: Dunaj v Nemecku PRÁVE kulminoval. Presnejšie teda vieme, čo čaká Slovensko

Peter Minárik

V Nemecku a Rakúsku prestalo pršať a práve v týchto chvíľach Dunaj na nemecko-rakúskej hranici kulminuje, teda dosahuje svoj najvyšší stav. Teraz tak oveľa presnejšie vieme, ako sa prejaví povodňová vlna na Dunaji a čo čaká naše územie. 

V priebehu nočných hodín prestalo v Nemecku v povodí Dunaja, ako aj v Rakúsku v povodí Salzach a Inn konečne pršať a aktuálne tu dokonca panuje slnečné počasie.

Dunaj na horných tokoch dosiahol úroveň 100-ročnej povodne a povodňová vlna sa šíri po Dunaji, ako aj rieke Inn. Pre nás je vždy najdôležitejšie sledovať to, čo sa deje v nemeckom meste Passau, v slovenčine Pasov, kde sa spájajú hneď tri rieky do Dunaja: Dunaj, Inn a Ilz. Za sútokom týchto riek sa na Dunaji nachádza vodomerná stanica, kde teraz vodná hladina dosahuje svoj vrchol.

Dunaj v Nemecku kulminoval

Mesto Pasov ešte skoro ráno pre kritickú situáciu vyhlásilo stav prírodnej katastrofy. Hladina Dunaja prekročila najvyšší 4. povodňový stupeň a zamierila si to k výške 10 metrov. Časti starého mesta voda zaplavila a mesto začalo spevňovať protipovodňovú ochranu.

zapalvené časti Pasova
zapalvené časti Pasova, zdroj: Bergfex
 

Aktuálne však Dunaj v Pasove kulminuje, čo je dobrá správa aj pre nás. To najhoršie tak už má toto nemecké mesto za sebou. Dunaj v Pasove kulminoval o 13:00 na hodnote 999 cm, aktuálne má výšku 989 cm.

Dunaj v Pasove kulminoval
Dunaj v Pasove kulminoval, zdroj: Bavorský štátny úrad životného prostredia

Na vodomernej stanici v Pasove, ktorá je za sútokom s riekou Inn kulminoval Dunaj o 30 minút neskôr na úrovni 972 cm a aktuálne má hladina výšku 959 cm.

Povodňová vlna teraz mieri cez Rakúsko

Povodeň tak na rakúsko-nemeckej hranici dosiahla svoj vrchol a teraz mieri cez Rakúsko. Na rade je mesto Linec a potom Viedeň. V Linci dosahuje aktuálne Dunaj výšku 10-ročnej povodne. Dunaj by tu mal kulminovať dnes večer.

Dunaj vo Viedni stále rastie a už prekonal úroveň 5-ročnej povodne. Dunaj by tu mal klesať až zajtra ráno.

vývoj Dunaja vo Viedni
vývoj Dunaja vo Viedni, zdroj: Spolková krajina Dolné Rakúsko
 

Zajtra na poludnie by mal Dunaj kulminovať tesne pred našimi hranicami, neďaleko Hainburgu taktiež na úrovni 5-ročnej povodne.

Bratislava čaká 2. povodňový stupeň

Podľa aktuálneho vývoja by Bratislava mala zažiť päťročnú povodeň. Aktuálna prognóza hovorí o tom, že v noci presiahne Dunaj 2. povodňový stupeň a bude naďalej stúpať.

vývoj a stav Dunaja
vývoj a stav Dunaja, zdroj: SHMÚ

Kulminácia na Dunaji v Bratislave sa očakáva zajtra popoludní na úrovni okolo 780 cm. Hladina Dunaja tak oproti aktuálnemu stavu stúpne ešte o zhruba meter.

Situácia v Bratislave si už vyžaduje skladanie mobilnej protipovodňovej zábrany, no zatiaľ len v mestskej časti pri Devíne. Dunaj zaplaví aj petržalskú časť v okolí Tyršovho nábrežia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd