AKTUALITA: Dunaj v Bratislave prudko stúpa. Večer prekročí 1. povodňový stupeň a môže byť horšie

AKTUALITA: Dunaj v Bratislave prudko stúpa. Večer prekročí 1. povodňový stupeň a môže byť horšie
Peter Minárik

Z Nemecka a z Rakúska sa na naše územie ženie povodňová vlna. Dunaj už niekoľko dní stúpa, no posledné hodiny stúpa prudko. Večer by mala hladina Dunaja v našom hlavnom meste prekročiť úroveň 1. povodňového stupňa.

Rozsiahle, až 100-ročné povodne sužujú prakticky celé južné Nemecko, pričom povodňová vlna sa šíri po riekach Inn, Salzach, no predovšetkým po Dunaji. Voda zo všetkých týchto troch riek sa v Passau stretáva a následne postupuje cez Rakúsko ďalej.

V Nemecku majú 100-ročné povodne

Povodia v Nemecku sú už niekoľko týždňov nasýtené pre neutíchajúce dažde a búrky. Prvé problémy boli v Nemecku ešte minulý týždeň, konkrétne v Sársku. Hydrológovia varovali, že v prípade ďalších zrážok hrozia výraznejšie vzostupy, a to sa aj stalo.

Nad Českom sa usadila tlaková níž, ktorá k nám v piatok a v sobotu prinášala búrky, zatiaľ čo do Česka a Nemecka výdatné zrážky. V Nemecku pršalo tak intenzívne, že boli zaznamenané nové rekordy. Za deň spadlo toľko zrážok, čo obvykle za mesiac.

Len za uplynulých 72 hodín spadlo v Nemecku 150 až 200 litrov vody na meter štvorcový pôdy. Najvýraznejšie zrážky zaznamenali v týchto mestách:

Poloha Úhrn v mm
Sigmarszell (Bavorsko)) 186
Leutkirch (Bádensko-Württembersko) 174
Oberhaching (Bavorsko) 156
Maisach (Bavorsko) 155
Geislingen (Bádensko-Württembersko) 153

Pozitívnou správou je, že pršať už prestalo. Dnes sa na juhu Nemecka očakávajú už len silnejšie prehánky a búrky, ktoré prinesú lokálne 20 až 50 mm. Z rozsiahlych problémov sa tak stanú lokálne, no povodňová vlna sa teraz šíri po veľkých riekach.

 

Pre nás je dôležité sledovať výstupný bod Dunaja v Nemecku v Passau. Vode z nemecko-rakúskeho pohraničia trvá priemerne dva dni, kým sa doženie smerom k Bratislave. Pri aktuálnom prietoku je to aj menej.

Dunaj v Passau stále stúpa

Na rieke Inn, ktorá tvorí rakúsko-nemeckú hranicu, dochádza už k prudkému poklesu vodných hladín. Dnes o polnoci kulminoval Inn zväčša na úrovni pod 1. povodňovým stupňom takmer na celom úseku rakúsko-nemeckej hranice. V Rakúsku už prestalo pršať a ďalšie výdatnejšie zrážky sa tu neočakávajú.

Situácia na nemeckom Dunaji je však oveľa komplikovanejšia. Aktuálne hydrologické predpovede pre tok Dunaja v nemeckom Passau nie sú ideálne. Hladina Dunaja v Passau aktuálne osciluje okolo hranice 780 cm, no podľa hydrologickej predpovede by mala hladina ešte stúpať.

V pondelok večer by mohla hladina v nemeckom Passau prekročiť až extrémnu hranicu 4. povodňového stupňa.

aktuálny stav a vývoj na Dunaji v nemeckom meste Passau
aktuálny stav a vývoj na Dunaji v nemeckom meste Passau

To, samozrejme, predstavuje nebezpečenstvo aj pre slovenskú časť rieky Dunaj. Ako tak pozitívnou správou je fakt, že na Morave neprší a rieka Morava je pokojná. Ak by sa tak nedialo, tak Bratislavu by zasiahla jedna z najväčších povodní v histórii. 100-ročná voda z Nemecka a prípadné povodne na Morave by mali veľmi negatívny vplyv na naše hladiny.

 
 

Napriek tomu situácia až taká pokojná nebude.

Dunaj už večer prekročí 1. povodňový stupeň

Povodňová vlna sa začína prejavovať aj na slovenskom úseku Dunaja a v Bratislave od večera jeho hladina prudko stúpa. Zo včerajšej výšky 490 cm sa dostal na aktuálnych 585 a prudko stúpa aj naďalej.

Dnes večer by mal Dunaj v Bratislave dosiahnuť úroveň 650 cm, čo je prekročenie 1. povodňového stupňa.

očakávaný vývoj a stav na rieka Dunaj v Bratislave
očakávaný vývoj a stav na rieka Dunaj v Bratislave, zdroj: SHMÚ

Vzhľadom na očakávaný vývoj na nemeckom úseku Dunaja nie je prekročenie 1. povodňového stupňa v Bratislave konečná hodnota a Dunaj by mal stúpať aj naďalej. Ešte raz však dodáme, že vzhľadom na pokojnú Moravu sa neočakávajú rozsiahle problémy na slovenskom úseku Dunaja.

Samozrejme, vodohospodári sú v pohotovosti a prijímajú potrebné opatrenia, keďže zvýšená hladina Dunaja si vyžaduje zásahy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 12 °C
Berta
Zajtra
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd