AKTUALITA: Dunaj práve teraz KULMINUJE na úrovni 30-ročnej povodne

Peter Minárik

Dunaj na našom území začal kulminovať a to najhoršie máme za sebou. V Bratislave presiahol Dunaj hranicu 950 cm, no horšie to už nebude. Na tejto úrovni sa teraz bude udržiavať niekoľko hodín.

To najhoršie má Devín a Bratislava za sebou. Dunaj po 19:30 začal na našom území kulminovať. Na všetkých vodomerných staniciach v Rakúsku už Dunaj kulminoval, a tak je jasné, že horšie to už nebude ani u nás.

Dunaj v Bratislave presiahol 950 cm

O 17:45 dosiahol Dunaj v Bratislave po prvýkrát výšku 950 cm a okolo tejto úrovne sa Dunaj začal pohybovať. Najvyšší stav bol v Bratislave zaznamenaný o 19:30 na úrovni 956 cm a výrazne vyššie to už nepôjde.

Dunaj v Bratislave kulminuje
Dunaj v Bratislave kulminuje, zdroj: SHMÚ

Nasledujúcich 12 hodín sa však situácia pod Devínom a v Bratislave nezmení. Prítok z rakúskej strany síce slabne, no prítok z Moravy naopak silnie.

O toľko menej, čo pritečie z Rakúska teda naopak pritečie z Moravy a takto to bude až do zajtrajšieho podvečera, kedy Dunaj začne klesať a v stredu večer by sa mohol dostať pod úroveň 3. povodňového stupňa.

 

Dunaj v Bratislave dosiahol úroveň 30-ročnej povodne.

Dunaj v Rakúsku kulminoval

Pre vývoj Dunaja u nás je veľmi dôležitý stav na rakúskej strane. V Hainburgu, čo je posledná stanica, ktorá zaznamenáva dunajskú vodu Dunaj kulminoval dnes o 14:00 s prietokom 9390 m³/s, pričom aktuálny prietok dosahuje 9330 m³/s a začína pomaly klesať.

v Hainburgu už Dunaj kulminoval dnes popoludní
v Hainburgu už Dunaj kulminoval dnes popoludní
 

Poslednou rakúskou stanicou je stanica s názvom Thebnerstraßl. Táto stanica je takmer na rovnakom mieste ako naša stanica Devín - lom a ide už o stanicu po sútoku s riekou Morava. Voda na tejto stanici práve taktiež začína kulminovať, no na aktuálnej hladine zotrvá aj celý zajtrajší deň. V najextrémnejšom prípade nie je vylúčený ešte ľahký vzostup, no to je veľmi málo pravdepodobné.

vývoj na stanici Thebnerstraßl
vývoj na stanici Thebnerstraßl, zdroj: Úrad spolkovej vlády Dolného Rakúska

To najhoršie tak už má naše hlavné mesto za sebou. Dunaj však z 3. povodňového stupňa tak skoro neklesne. Pod túto hranicu poklesne Dunaj až najskôr v stredu večer.
Allianz

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd