Akropolu uzavreli. Horúčavy sužujú Atény, Istanbul aj Rím. Na dovolenkách pozor na kolapsy

Akropolu uzavreli. Horúčavy sužujú Atény, Istanbul aj Rím. Na dovolenkách pozor na kolapsy
Veronika Sádovská

V Aténach kvôli horúčave opäť zavreli na niekoľko hodín Akropolu. Extrémne vysoké teploty ale sužujú aj ďalšie dovolenkové destinácie. Dávajte si preto pozor.

V gréckej metropole včera opäť na niekoľko hodín uzavreli Akropolu kvôli extrémnym teplotám, cieľom je ochrániť zamestnancov tejto turistov obľúbené pamiatky aj jej návštevníkov, informoval denník Kathimerini. 

Horúčavy sužujú aj najväčšie turecké mesto Istanbul, kde sa teploty cez deň pohybujú v hodnotách od +36 °C a panuje tam vysoká vlhkosť vzduchu, ktorá pocitovú teplotu ešte zvyšuje. Varovanie pred horúčavou vydali opäť aj vo veľkej časti Talianska, kde dnes pri zásahu proti požiaru na poli zomreli dvaja hasiči.

 

Obľúbená Akropola uzavretá

Aténska Akropola bola včera zatvorená od poludnia do piatej hodiny popoludní. Teploty sa v Ríme šplhajú v posledných dňoch k štyridsiatim stupňom, v niektorých častiach krajiny sa očakávajú aj vyššie. Už v utorok aj ministerstvo práce v Grécku vydalo pokyn, aby firmy svojich zamestnancov pracujúcich vonku nenútilo pracovať od poludnia do piatej hodiny a to až do piatku. Teploty sa celý týždeň očakávajú vysoké, v niektorých častiach Grécka aj +42 až +43 °C.

Aj radnica v Istanbule odporučila vyhnúť sa tento týždeň pobytu vonku, a to od desiatej hodiny dopoludnia až do štvrtej popoludní a nezabúdať na pitie väčšieho množstva tekutín. Aj v Turecku sa teploty na viacerých miestach pohybujú okolo +40 °C a aj v nasledujúcich dňoch zostanú niekoľko stupňov nad teplotami obvyklými pre toto ročné obdobie. V Istanbule navyše zhoršuje situáciu a sťažuje mnohým ľuďom dýchanie vysoká vlhkosť vzduchu.

Na Sicílii je nedostatok vody

Vysoké teploty ďalej prehlbujú už aj tak kritickú situáciu v dodávkach vody na Sicílii. Vodárenská spoločnosť AMAP, ktorá má na starosti dodávky vody v Palerme a okolí včera uviedla, že sa obyvatelia sicílskej metropoly musia od pondelka pripraviť na obmedzovanie dodávok vody.

V oblasti žije viac ako milión ľudí. Detaily spoločnosť oznámi v najbližších dňoch. Nedostatok vody je však viditeľný aj na opačnej strane ostrova, v okolí Katánie, uvádza stanica Rai News.

 

Rovnako aj Balkán trápia už druhý týždeň až štyridsaťstupňové horúčavy. Napríklad v Albánsku sa očakávalo až +42 °C, v jeho metropole Tirane sa takmer vyľudnili ulice aj kaviarne.

V chorvátskom Dubrovníku namerali v pondelok rekordnú teplotu mora, ktorá o piatej popoludní dosiahla +29,7 °C, a bola tak najvyššia od začiatku týchto meraní v Chorvátsku pred šesťdesiatimi rokmi. Dubrovník tak zobral prvenstvo ostrovu Rab, kde sa v roku 2015 more ohrialo na +29,5 °C.

Rekordné horúčavy zaznamenali aj naši južní susedia, namerali tam takmer +42 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd