Ako sa ubrániť otravným komárom? Odpoveďou by mohol byť váš POT

Ako sa ubrániť otravným komárom? Odpoveďou by mohol byť váš POT
Ema Bazhaykin

Teplé letné noci, upotené telá a bzukot komárov. To nie je veľmi idylická predstava prázdninových večerov. Práve ľudský pot by však mohol byť odpoveďou na to, ako sa každé ráno nebudiť so štípancami na celom tele.

Napriek tomu, že vedci zatiaľ nič lepšie ako repelenty proti komárom nevymysleli, začínajú mať aspoň jasnú predstavu o tom, ktorým ľuďom dávajú komáre pri nasávaní krvi prednosť.

Nie je žiadnou novinkou, že majú isté preferencie pri výbere krvnej skupiny a obľubujú predovšetkým skupinu 0, zatiaľ čo najmenej skupinu A.

Ďalším dôležitým faktorom je oxid uhličitý, ktorý ľudia vydychujú. Komáre sú vybavené receptormi, ktoré dokážu oxid uhličitý registrovať na desiatky metrov. Hlbokými výdychmi priťahujú tento hmyz najmä mohutní ľudskí jedinci, čo by mohlo vysvetľovať aj to, prečo bývajú deti pri vode pobodané od komárov menej než dospelí.

Svoju krvnú skupinu či stavbu tela zmeniť nedokážeme, existuje však ešte jeden faktor, ktorý by sme ovplyvniť mohli. Tým je pot, ktorý komáre priťahuje a podľa ktorého sú schopné nájsť človeka – zdroj svojej potravy.

 

Komáre hľadajú človeka aj podľa potu

Výskum zameraný na to, ako komáre stopujú ľudí, ukazuje, že ich čuchový receptor slúži aj ako detektor, ktorý dokáže rozpoznať páchnuce chemikálie v našom pote.

„Našli sme receptor pre ľudský pot a zistili sme, že kyslé prchavé látky, ktoré z nás vychádzajú, sú pre komáre skutočne kľúčové, aby nás našli,“ hovorí Matthew DeGennaro, neurogenetik z Floridskej univerzity v Miami.

Komár sleduje tento zápach a keď sa dostane veľmi blízko, začne detekovať telesné teplo. Akonáhle na človeku komár pristane, ochutná nohami pokožku a hneď na to začne hľadať vhodné miesto na uhryznutie.

Ak ste si po zvýšenej fyzickej aktivite všimli, že o vás majú komáre záujem viac, než inokedy, repelent pre vás pravdepodobne nebude ideálnym riešením. Máme pre vás oveľa jednoduchšiu radu.

 

Ako predísť komárím štípancom?

Najlepšie, čo pre seba na sklonku letného dňa môžete po športe či inej fyzickej aktivite urobiť, je zbaviť sa potu. Najmä pred spaním teda myslite na sprchu či kúpeľ ešte predtým, než použijete repelent či iné formy odpudzovačov komárov.

Ak upotené oblečenie nestihnete pred spaním hodiť do práčky, máme pre vás ešte jednu radu. Umiestnite páchnuce oblečenie do miestnosti, v ktorej spíte, čo najďalej od váš, aby ste tak aspoň na chvíľu odlákali pozornosť otravných nočných návštevníkov.

Ako však zdôrazňujú vedci v spomínanej štúdii, narušenie akejkoľvek jednej cesty pravdepodobne nezabráni komárom, aby nás našli iným spôsobom. Je to ale ďalší dôležitý objav pre vyvíjanie dokonalého repelentu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd