Ako chrániť deti pred spálením pokožky

Ako chrániť deti pred spálením pokožky
Peter Minárik

Keď nás teplé slnečné počasie láka von, je veľmi dôležité nezabudnúť na to, že detská pokožka je veľmi jemná a vyžaduje si špecifickú starostlivosť, hlavne pri pobyte na slnku. Potrebuje lepšiu ochranu pred škodlivým UV žiarením, ako pokožka nás dospelákov. Pokožka spálená slnkom nie je len nepríjemná a bolestivá, ale môže tiež výrazne zvýšiť riziko vzniku rakoviny kože v neskoršom veku. Pozrime sa, ako teda zabezpečiť bezpečný pobyt detí na slnku.

Ako najlepšie ochrániť deti pred škodlivými slnečnými lúčmi?

Najlepšou ochranou pred škodlivými UV lúčmi je vyhýbať sa pobytu na slnku a to hlavne v poludňajších hodinách, keď sú hodnoty UV indexu najvyššie. Ak už sú vaše ratolesti vonku za slnečného počasia, tu je niekoľko základných tipov, ako chrániť ich pokožku pred slnkom:

Vyhľadávajte tieň

Najmä v čase najsilnejšieho slnka medzi 10. a 16. hodinou vyhľadajte tieň pod stromami alebo slnečníkmi. Môžete sa takto skryť pred priamymi slnečnými lúčmi a tiež sa príjemne schladiť.

Chráňte sa vhodným odevom

Uprednostnite oblečenie z ľahkých priedušných materiálov a ideálne tiež s dlhými rukávmi, aby ste ochránili pokožku vášho dieťaťa pred slnečnými lúčmi. Nezabúdajte na pokrývku hlavy. Ideálne sú klobúky a čiapky, ktoré tienia vár, krk aj uši. No a samozrejme vhodné slnečné okuliare s UV filtrom.

Používajte opaľovací krém

Vyberte si vhodné detské opaľovacie prípravky s ochranným faktorom SPF 30 alebo vyšším a aplikujte ich na pokožku aspoň 15 minút pred pobytom na slnku. Mali by ste ich nanášať pravidelne približne každé dve hodiny, alebo aj častejšie v prípade, že sa dieťa veľmi potí alebo kúpe. Existujú dva typy opaľovacích prostriedkov:

- s mechanickou ochranou (sunblockers) - obsahujú zložky, ktoré odrážajú UV lúče

- s chemickou ochranou (sunscreens) - tieto zas absorbujú UV žiarenie.

Ochrana pokožky pred slnkom u dojčiat a batoliat

Pri veľmi malých deťoch musíte dbať na zvýšenú opatrnosť počas pobytu na slnku. Ich pokožka je totiž veľmi jemná a môže sa veľmi rýchlo spáliť. Majte na pamäti:

Bábätká mladšie ako šesť mesiacov by mali byť vždy v tieni

Takto malé deti by sa mali úplne vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu. Oblečte im ľahké oblečenie s dlhými rukávmi a klobúky so širokou strieškou. Na výlety vonku používajte kočík so strieškou. 

Opaľovacie krémy u dojčiat aplikujte s mierou

Pre dojčatá mladšie ako šesť mesiacov sa opaľovací krém vo všeobecnosti neodporúča. Je lepšie zdržiavať sa v tieni a pokožku na slnku zakrývať. Samozrejme, ak sa slnku nedá vyhnúť, používajte prostriedky s ochranným faktorom SPF 50, aby bola pokožka čo najviac chránená. Nezabúdajte na citlivé miesta, ako sú špičky chodidiel, uši a krk, ktoré rodičia často prehliadnu, ale ktoré sú veľmi náchylné na spálenie.

Dlhodobé následky pri spálení slnkom u detí

Možno si myslíte, že pokožka spálená slnkom je len dočasná nepríjemnosť, a že hneď ako zmizne začervenanie máte po probléme a je “zažehnané”. Mýlite sa. Spálená pokožka v detstve môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny kože v dospelosti, vrátane nebezpečného melanómu. Častý pobyt na slnku tiež spôsobuje predčasné starnutie pokožky a v neskoršom veku nelichotivé starecké škvrny a vrásky. Preto vždy chráňte jemnú pokožku vašich detí a myslite pri tom nielen na ich pohodu, ale aj ich dlhodobé zdravie.

Nechceme však zo slnka robiť strašiaka, pretože slnečné žiarenie má aj veľmi dôležité pozitívne účinky. Slnko podporuje tvorbu vitamínu D v pokožke, a ten potrebujeme pre správne fungovanie našej imunity a mnoho dôležitých procesov v našom tele, vrátene metabolizmu vápnika a fosforu. Takže ak si vy a vaše deti osvojíte základné pravidlá bezpečného pobytu na slnku, budete si môcť užívať blahodarné účinky slnka a naplno si užívať teplé slnečné dni.

Zdroje:

Medical News Today. Which sunscreen should I use? Získané z https://www.medicalnewstoday.com/articles/306838

Slovenský hydrometeorologický ústav. Vysvetlenie javov a pojmov súvisiacich s problematikou UV žiarenia a stratosférického ozónu. Získané z https://www.shmu.sk/sk/?page=2458

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd