Aké bude LETO? Pozrite si, čo nás čaká počas prázdnin

Aké bude LETO? Pozrite si, čo nás čaká počas prázdnin
Peter Minárik

Pre mnohých začína to práve leto až teraz a mnohých zaujíma, aké bude tohtoročné leto? Hneď na úvod môžeme poznamenať, že nič nezvyčajné nás toto leto nečaká, no prázdniny začnú prudkým ochladením.

Zajtra nám štartuje júl, čo je druhý mesiac meteorologického leta. Zároveň začínajú školské prázdniny a pre mnohých aj čas dovoleniek a voľnejšieho času, ktorý však môže pokaziť práve nepriaznivé počasie. Čo nás teda počas tohto leta čaká?

Začiatok prázdnin bude studený

Hneď prvý júlový deň nezačne ideálne. Nad našim územím sa bude nachádzať studený front, ktorý bude prinášať vlnu búrok. Zároveň začne za týmto studeným frontom prenikať chladnejší vzduch od severozápadu, čo pocítime na teplotách.

Príliv chladnejšieho vzduchu sa bude stupňovať a naplno ho pocítime v strede týždňa, kedy sa denné teploty budú pri oblačnom a sychravom počasí pohybovať len od +18 do +25 °C. Celý prvý júlový týždeň by mal byť ako celok v západnej a v strednej Európe chladnejší, ako je dlhodobý normál.

prvý júlový týždeň by mal byť o 1 až 3 °C chladnejší ako je dlhodobý normál
prvý júlový týždeň by mal byť o 1 až 3 °C chladnejší ako je dlhodobý normál, zdroj: ECMWF
 

Otepľovať sa bude až počas víkendu a výraznejšieho oteplenia sa dočkáme v priebehu budúceho týždňa, kedy by sa na naše územie mali opäť vrátiť tropické teploty.

Leto bude veľmi teplé

Dlhodobé numerické modely avizujú, že už budúci týždeň bude po prvom chladnom týždni teplotne nadnormálny. Priemerná teplota by sa od 8. do 15 júla mala na našom území pohybovať dokonca o 3 až 5 °C vyššie ako je normál.

Vyhliadky na druhú polovicu júla naznačujú, že obdobie ako celok bude teplotne o 1 až 3 °C nad normálom a po zrážkovej stránke nás čaká priemerné obdobie. Takýto vývoj môžeme preložiť aj tak, že druhá polovica júla prinesie slnečné a teplé dni, ktoré však budú striedať búrky.

 

 

 

August bude opäť teplý

Nič zásadné sa vo vývoji počasia neočakáva ani počas augusta. Obdobie ako celok by malo byť v Európe o 1 °C, v južnej Európe až o 2 °C teplejšie ako je normál.

teplotná anomália počas augusta
teplotná anomália počas augusta

Zaujímavý je pohľad na zrážky. Očakáva sa totiž, že august by mal byť po zrážkovej stránke ľahko pod normálom.

Vyhliadka na prázdniny tak naznačuje, že júl by po svojom chladnom začiatku mal byť teplý s početnými búrkovými dňami. August by mal byť opäť veľmi teplý, no búrok a zrážok by malo byť menej a mesiac tak bude suchší.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 12 °C
Berta
Zajtra
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd