Aj dnes sa schyľuje k nebezpečným búrkam. Budú sa tvoriť SUPERCELY. Kde udrú a čo očakávať?

Veronika Salayová

Aj dnešný deň, hoci je zatiaľ pokojný, prinesie do Európy veľmi nebezpečné počasie v podobe intenzívnych búrok a nebezpečných superciel. Čo sa dnes chystá? 

V západnej a strednej Európe ešte krátko popoludním prevláda pokojné letné počasie. Situácia sa však už o pár hodín zmení a o slovo sa prihlásia búrky, ktoré budú aj nebezpečné.

V našej oblasti sa silné búrky očakávajú v južnom Nemecku, kde služba ESTOFEX vydala výstrahu až 3. stupňa. Pri búrkach hrozia silné poryvy vetra a riziko krupobitia. 

Rovnako bol pre dnešný deň vydaný 2. stupeň výstrahy v celej alpskej oblasti. Dnes budú totiž vhodné podmienky pre vznik intenzívnych búrok supercelárneho charakteru. 

Ako vieme, supercely sú veľmi nebezpečné typy búrok, pretože prinášajú život ohrozujúce sprievodné javy ako napríklad veľmi silný vietor, prívalové zrážky, krupobitie aj tornáda. 

 

Supercely môžu priniesť veľké krúpy do 5 cm

V južnom Nemecku a vo veľkej časti Álp dnes panuje vlhká a nestabilná vzduchová masa, ktorá bude priať tvorbe silných búrok. Modely dnes popoludní a večer očakávajú vznik superciel s krupobitím do 5 cm a silnými nárazmi vetra. 

Tieto supercely budú nebezpečné a potenciálne môžu páchať škody. V tejto poveternostnej situácii zamieša karty aj saharský prach v atmosfére nad Európou, čo vyvoláva miernu neistotu ohľadom sily búrok. 

Intenzívne búrky dnes zasiahnu Nemecko, Švajčiarsko, Rakúsko a Taliansko, okrajovo aj Česko a Maďarsko. Nás by mali tieto búrky minúť tesne a na Slovensku sa neočakávajú. 

 

Búrlivo bude na Slovensku až v piatok večer a v sobotu, bližšie však o nich budeme informovať v ďalších článkoch. Polohu búrok a zrážok v Európe sledujte na našom iRadare

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
34 °C / 17 °C
Lujza
Zajtra
Skoro jasno, búrky
37 °C / 15 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Milota
Piatok
Skoro jasno, búrky
37 °C / 16 °C
Nina
Sobota
Prehánky, búrky
37 °C / 15 °C
Margita
Nedeľa
Búrky
34 °C / 15 °C
Kamil
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd