Afrika sa trhá na dve časti. Kedy sa rozdelí?

Afrika sa trhá na dve časti. Kedy sa rozdelí?
Ema Bazhaykin

V srdci afrického kontinentu sa odohráva geologická dráma kolosálnych rozmerov, no je taká pomalá, že pre väčšinu z nás zostáva nepovšimnutá.

Zem, často vnímaná ako pevná a nemenná, je v skutočnosti zložitou mozaikou tektonických platní, ktoré sa pohybujú, narážajú a oddeľujú, čím formujú svet pod našimi nohami.

Práve tento fenomén postupne rozdeľuje Afriku na dve časti. Tento zlom prebieha už milióny rokov a ešte niekoľko miliónov potrvá jeho dokončenie.

Táto „prasklina“ sa ťahá pozdĺž Východoafrického riftového systému, jednej z najväčších tektonických trhlín na planéte, ktorá sa tiahne tisíce kilometrov cez veľkú časť afrického kontinentu, od Etiópie po Mozambik.

 

Pomalá, ale nevyhnutná zmena

Pohyb tektonických platní pod východnou Afrikou nie je ničím novým. Geológovia odhadujú, že tento jav sa začal asi pred 25 miliónmi rokov. Pozoruje sa najmä pomalá separácia medzi somálskou a núbijskou doskou.

Postupom času tento pohyb roztlačí východnú časť kontinentu a vytvorí obrovský oceán, ktorý by o milióny rokov v budúcnosti mohol zmeniť východnú Afriku na obrovský ostrov oddelený od zvyšku kontinentu.

Východoafrická trhlina nie je žiadnou novinkou, avšak potom, čo sa objavila trhlina v kenskej priekopovej prepadline v roku 2018, vyvolala opäť záujem verejnosti.

Trhlina v Keni sa vytvorila po silných dažďoch, a hoci je lákavé pripísať ju pohybu tektonických platní, odborníci sa domnievajú, že to bol skôr výsledok erózie pôdy, než skutočný znak tektonického rozdelenia.

 

Od superkontinentu Pangea až do budúcnosti

Afrika zažíva kľúčový moment vo svojom geologickom vývoji. Tektonické sily sa postupne tlačia smerom von a odtláčajú východnú Afriku od zvyšku kontinentu.

Rýchlosť tohto pohybu je v porovnaní s ľudským časovým meradlom nekonečne malá – odhaduje sa, že dosky sa od seba vzdialia o niekoľko milimetrov za rok – ale v priebehu miliónov rokov budú mať tieto malé nahromadené zmeny obrovské dôsledky.

Aby sme pochopili oddelenie Afriky, musíme sa pozrieť späť na geologickú históriu našej planéty. Asi pred 200 miliónmi rokov boli všetky kontinenty Zeme spojené do superkontinentu nazývaného Pangea.

Postupom času činnosť tektonických platní rozbila túto jedinečnú hmotu a vytvorila kontinenty, ako ich poznáme dnes  Rozdelenie medzi východnou Afrikou a zvyškom kontinentu je jednoducho ďalšou fázou tohto procesu.

Túto teóriu podporujú aj fosílne objavy. Druhy ako Mesosaurus, 290 miliónov rokov starý vyhynutý plaz, zanechali stopy v Južnej Amerike aj Afrike, čo naznačuje, že tieto kontinenty boli kedysi zjednotené.

Oddeľovanie, ktoré dnes vidíme vo východnej Afrike, je pokračovaním tohto príbehu, príbehu neustále sa meniacej planéty.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Zajtra
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Utorok
Oblačno
18 °C / 4 °C
Klára
Streda
Oblačno
14 °C / 1 °C
Simona
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd