3 signály, že zima 2024/2025 môže byť chladnejšia, než by ste čakali

3 signály, že zima 2024/2025 môže byť chladnejšia, než by ste čakali
Veronika Salayová

V globálnom meteorologickom systéme meteorológovia začínajú vidieť náznaky, že tohtoročná zima 2024/2025 by mohla byť chladnejšia, než sa očakávalo. Toto sú 3 signály, ktoré to naznačujú. 

O pár sní nastáva astronomická jeseň, no mnohých už zaujímajú, aké sú vyhliadky na zimu 2024/2024. Na jej prognózu treba sledovať rôzne globálne systémy, no niektoré z nich ukazujú, že zima by mohla byť tento rok o niečo chladnejšia, než by sa očakávalo, informuje špecializovaný portál Severe Weather Europe

Prvý signál

Prvým faktorom je ENSO, čo je skratka pre „El Niño Southern Oscillation“. ENSO je oblasť rovníkového Tichého oceánu, ktorá sa mení medzi teplou a studenou fázou. Zvyčajne dochádza k zmene fázy približne každé 1 až 3 roky.

V súčasnosti pozorujeme, ako sa už začína objavovať a silnieť studená fáza ENSO, nazývaná La Niña. Môžeme to vidieť nižšie v najnovšej analýze anomálií oceánov. Ukazuje, že povrchové vody v stredných a východných regiónoch ENSO sa začínajú rozvíjať, než je obvyklé.

Prognózy tohto silnejúceho atmosférického javu ukazujú, že by La Niña mohla byť situovaná tak, aby umožňovala vháňanie chladného vzduchu smerom do Európy.

 

Druhý signál

Ďalším faktorom je Atlantic Meridional Mode alebo v skratke AMM. Je to v podstate oblasť severného Atlantiku, ktorá má tiež teplé a studené fázy. Aktuálne prebieha teplá fáza AMM s teplými oceánskymi anomáliami v severnom Atlantiku, ktorá má vplyv na rozloženie veľkých tlakových útvarov nad Európu a USA.

Toto pravdepodobné rozloženie tlakových útvarov by mohlo spôsobiť, že počas zimy sa nad Európu usadí masa chladnejšieho vzduchu, ktorá by spôsobila aj výraznejší a dlhodobejší pokles teplôt počas nadchádzajúceho zimného obdobia.

Tretí signál

A tretie znamenie alebo tretím signálom ohľadom chladnejšej zimy je tzv. QBO v atmosfére, ako informuje spomínaný portál. QBQ je pravidelná variácia vetrov vysoko nad rovníkom v stratosfére, pričom sa striedajú východné a západné (zónové) vetry. 

Silné vetry v stratosfére cestujú v páse okolo planéty na rovníku a približne každých 17 mesiacov tieto vetry úplne zmenia smer. Dalo by sa povedať, že pomáha aj pri „komunikácii“ medzi oceánmi a polárnym vortexom.

 

Keďže ide o zložitý proces v atmosfére v kombinácii s oceánskymi anomáliami, v skratke len povieme, že aj tento posledný faktor a prognózy QBQ naznačujú chladnejšiu zimu pre Európu, ako uvádza Severe Weather Europe.

Na záver ešte zdôrazníme, že nejde o žiadnu prognózu, iba o zhodnotenie aktuálneho stavu rôznych globálnych atmosférických systémov a ich pravdepodobné smerovanie počas ďalších mesiacov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd